Криза кошта Турску 100 млрд. долара

Танјуг
Криза кошта Турску 100 млрд. долара

Анкара - Политичка криза у Турској, изазвана корупционашким скандалом у који су умјешани људи блиски власти, кошта турску економију више од 100 милијарди долара.

"Говоримо о штети већој од 100 милијарди долара", изјавио је замјеник турског премијера Булент Аринч послије прве седнице владе од њене реконстрункције, предузете послије оставке тројице министара чији синови су ухапшени током опсежне истраге о корупцији.

Аринч је поновио ранији став владе премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је текућа истрага, која је ударила у само језгро његове администрације, "завјера замишљена да се затамни углед Турске у домаћој јавности и иностранству".

Турски премијер прије четири дана је смијенио скоро половину кабинета, укупно 10 министара, послије великог корупцијског скандала, због којег су оставке дан раније поднијела тројица министара - унутрашњих послова, економије и заштите животне средине.

У оквиру истраге која је почела прије 10 дана, приведено је на десетине људи блиских Ердогановој влади, смијењено је 70 полицајаца, до суђења је на слободу пуштено 33 окривљених, а званично су оптужене и у притвору се налазе 24 особе, међу којима су и синови двојице доскорашњих министара и генерални директор државне банке Халкбанк.

Ердоган, који води Турску владу од 2002. године и лидер је конзервативне и исламистичке АКП, описао је текућу истрагу због оптужби за корупцију као "прљаву кампању против његове владе".

Огласио се јуче и нови министар полиције Ефкан Ала, који је оцијенио да су истрага и хапшења познатих имена у Турској "готово државни удар са циљем да се свргне влада".

Турска је дужи низ година виђена не само као модел демократије међу муслиманским земљама, већ и као растућа економска сила.

Ова криза је заљуљала њену економију, домаћу валуту и Истанбулску берзу, на којој је забиљежен пад вриједности акција у протеклих пар дана, док се од данас биљежи њихов скок, преноси АФП.

Политичка криза донијела је и раздор самој АКП партији, а изнедрила је и борбу актуелне власти са утицајним муслиманским свештеником Фетулахом Гуленом, који од 1999. живи у САД, а који је својевремено био савезник актуелног премијера.

Гулен, са поприличним утицајем у турском правосуђу и полицији, одбацио је оптужбе Ердоганових сљедбеника да је он иницијатор истраге о корупцији да би се ослабио његов уочи локалних избора у марту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана