Криза јача од раста грађевинарства

Марина Чигоја
Криза јача од раста грађевинарства

БAЊAЛУКA - Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених грађевинских радова у Српској у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године већа је за 17 одсто, али грађевинци истичу да је овај сектор још далеко од изласка из кризе.

Према подацима Завода, вриједност извршених радова у марту ове године у односу на фебруар 2011. године већа је за 66 одсто, док је у односу на март 2010. године већа за 34,9 одсто.

- Вриједност извршених радова у марту у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2010. години мања је за 11,5 одсто - наведено је у извјештају Завода.

Број радника на грађевинским радовима у марту ове године у односу на фебруар већи је за 23,3 одсто.

- С друге стране, број радника у марту ове у односу на март 2010. године мањи је за 10,4 одсто, а у односу на просјечан број радника у 2010. године за 13,6 одсто - истиче се у извјештају.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да ови подаци нису прави показатељ стања у грађевинарству.

- Смањен број радника у односу на март прошле године је прави показатељ стања у овој области. Грађевинарство је још далеко од изласка из кризе, а ови показатељи о повећању активности могу бити само тренутни показатељ стања. На изласку из кризе се мора радити са конкретним мјерама, односно дјелима, а не ријечима - нагласио је Милић.

Члан Удружења економиста РС СЊОТ Небојша Балабан каже да су прошла и претпрошла година биле јако лоше за грађевински сектор РС и да су подаци о повећању радова позитиван сигнал.

- То указује на то да долази до благог пораста у овој области која је највише погођена кризом. То је добар знак и показатељ да се дешава нешто позитивно, али се на терену то побољшање веома тешко види - казао је Балабан и додао да је у протеклом периоду дошло до пада запослености у овој грани.

Министарство

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић каже да је грађевинарство, као и цијела привреда РС, у кризи.

- Очекујемо да ће с почетком изградње великих инфраструктурних пројеката и пројеката у енергетском сектору грађевинарство почети да се опоравља и зато ћемо инсистирати на томе да се у овим радовима што је могуће више ангажује домаћа оператива - нагласила је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана