Криза и даље потреса грађевински сектор РС

Марина Чигоја
Криза и даље потреса грађевински сектор РС

БAЊAЛУКA - Вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској у јануару ове године мања је за 25,8 одсто у односу на исти период лани, док је у односу на децембар 2010. године вриједност ових радова мања за 78,2 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених радова у јануару ове године мања је и у односу на просјечну вриједност извршених радова из 2010, и то за 68 одсто.

- Број радника на грађевинским радовима у јануару ове године у односу на исти период прошле године мањи је за 14,3 одсто, у односу на просјечан број запослених у 2010. за 37,8 одсто, док је у односу на децембар лани мањи за 40,3 одсто - наведено је у извјештају Завода.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да ови подаци јасно указују на то да криза још није напустила грађевински сектор РС.

- То је само потврда проблема на које смо ми указивали и који су присутни у грађевинарству као кључној грани која највише трпи ударе кризе. У том правцу смо настојали и даље настојимо да са Владом договоримо неке конкретне помаке. Очекујемо да Влада прихвати наше сугестије како би се пронашли начини подстицања грађевинарства - истакао је Милић.

Он је нагласио да већ постоје назнаке да би се у Српској могли градити јефтини станови, као што је случај у Хрватској и Србији.

- Покретањем станоградње покренуле би се и многе друге гране које су директно и индиректно повезане с њом. Учинићемо додатни напор да се та идеја разради и да се обезбиједе субвенције камата на стамбене кредите или изградња јефтиних станова. За то би била потребна нека врста кредитног задужења Владе како би обезбиједила почетна средства, а која се, што је најбитније, брзо враћају, а оставиће за собом и повећану запосленост у свим сегментима - истакао је Милић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Небојша Балабан каже да се криза у грађевинарству у Српској продубљује и да се засад не виде назнаке опоравка.

- Мање је тендера, послова и изградње станова у односу на прошлу годину. Идеја за излазак из овог стања има, али, нажалост, ниједна до сада није реализована - нагласио је Балабан.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је раније да представници Владе и привредника покушавају да усагласе документ који би ишао у правцу подстицаја станоградње јер је у овом тренутку у сектору грађевинарства највећи пад производње, а поготово у високоградњи.

Плате веће

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна плата запослених у грађевинарству у Републици Српској у јануару ове године износила је 593 марке, док је у децембру 2010. године била 573 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана