Криза ће утицати на извоз и инвестиције

М. Чигоја, Т. Шикањић
Криза ће утицати на извоз и инвестиције

БAЊAЛУКA - Све дубља криза која потреса СAД и земље еврозоне још нема директног утицаја на економију Републике Српске, али би се, ако овакво стање потраје, могла одразити и на РС, сматрају економски стручњаци.

- Криза би се у РС, прије свега, одразила на отежано добијање кредита те смањење инвестиција и извоза - сматрају економски аналитичари.

Засад нема рјешења за кризу која потреса готово цијели свијет. Евро је у највећој кризи од постанка, Јапан је пријавио рекордан дуг, а СAД пријети банкрот. Грчка, Ирска, Шпанија, Белгија и Италија грцају у дуговима.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да ће криза у еврозони, прије свега, утицати на фирме у РС које су извозници, с обзиром на то да оне махом извозе у ЕУ.

- Земље које су у кризи ће обратити пажњу на себе и ниво инвестиција у иностранству ће свакако смањити, а самим тим и потенцијалних инвестиција код нас - истакао је Тодоровић.

Економиста Зоран Павловић каже да је до монетарне кризе у еврозони дошло зато што су националне банке земаља чланица еврозоне биле превише слободне у трошењу новца и нису се држале договора међу њима када је формирана еврозона.

- Међутим, сигурно је да ће оне јаке земље утицати на кредитне пласмане којима ће се омогућити стабилизација евра. Оног дана када се Њемачка одрекла своје марке због евра или Француска франка они су се везали за одржавање у животу евра - казао је Павловић. Нагласио је да је РС мало тржиште и да је једино може погодити однос евра и долара.

Директор Економског института Бањалука Радован Родић истакао је да ће криза отежати приступ кредитима и утицати на смањење ионако скромног извоза РС.

Банкарски сектор у РС

Када је ријеч о могућем утицају кризе на банкарски сектор РС, директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац истакла је да криза неће директно угрозити стабилност пословања банака на подручју РС које су у власништву италијанских групација, тренутно највише погођених кризом.

- Банке које послују на подручју Српске су засебна правна лица те због тога не постоји директна опасност по стабилност њиховог пословања на домаћим просторима. У зависности од обима кризе у Италији, ове неповољне прилике индиректно би могле да утичу на домаће банке када је у питању ниво средстава којима располажу за инвестирање на нашем подручју - истакла је Ињац.

Додала је да су банке УниЦредит и Интеса СанПаоло, које су у власништву истоимених италијанских групација, правна лица која су регистрована у Српској, те су и депозити у овим банкама осигурани у Aгенцији за осигурање депозита једнако као код осталих банака.

СAД пред банкротом

Aко се демократе и републиканци у америчком Конгресу до 2. августа не усагласе на који начин да попуне испражњену државну касу, СAД неће имати новца да враћа своје дугове, и могли би да прогласе банкрот. У том случају би најмоћније агенције за оцјењивање финансија куповину америчких хартија од вриједности на тржишту дугова требало да означе као ризичну, што би могло да успаничи берзу, угрози инвестиције и уздрма економију водеће свјетске силе, али и остатка планете.

Послије Мудиса, и агенција Стандард&Поор'с упозорила је да би могла смањити врхунски 'AAA' кредитни рејтинг СAД ако се политичари у Вашингтону не договоре о висини задуживања до 2. августа.

У међувремену, амерички предсједник Барак Обама прекинуо је у петак преговоре о буџету на један дан како би конгресним лидерима дао могућност да донесу "план акције" за скидање блокаде са преговора о смањењу буџетског дефицита и спречавању банкрота по дугу. Обама је дао демократама и републиканцима један дан, до суботе ујутро, да преиспитају ставове у тим преговорима који су од кључног значаја за СAД.

Предсједник америчке Управе федералних резерви Бен Бернанки изјавио је да би технички банкрот СAД био катастрофалан случај "ударца задатог самом себи" и додао да власти морају да обрате пажњу на упозорења агенција за кредитни рејтинг о могућем смањењу рејтинга те земље.

Криза у ЕУ измакла контроли

Криза у еврозони довела је Грчку на ивицу банкрота, на "танкој линији" играју и Португал, Ирска, Шпанија и Италија, док стручњаци упозоравају да би, ако мјере спасавања не успију, "предбанкротна" криза могла да закачи чак и Белгију и Француску. ЕУ још не успијева да доведе под контролу кризу у Грчкој, а ако улагачи одбију да дају нове кредите Италији, пакет за спасавање од 750 милијарди евра неће бити довољан да подмири потребе за кредитима.

Влада премијера Италије Силвија Берлусконија жели хитно усвајање строгих мјера штедње и њихово пооштравање након што су финансијска тржишта ове седмице потонула усљед забринутости за финансијску стабилност Италије. Доњи дом италијанског парламента требало је у петак да гласа о пакету мјера строге штедње, вриједном 70 милијарди евра (99 милијарди долара), који је од кључног значаја за ову земљу.

- Aко улагачи одбију дати нове кредите Италији, пакет за спасавање од 750 милијарди евра неће бити довољан да подмири потребе за кредитима. Евро би се могао распасти а наступајућа привредна криза могла би и Њемачку довести у опасност - пише лист "Билд".

Грчки премијер Јоргос Папандреоун сматра да ће сљедећих неколико дана бити од кључне важности за будућност Грчке и еврозоне. Навео је да су лидери еврозоне изгубили на времену и да се сада "боре да донесу одлуке", али је у посљедњих неколико дана остварен напредак путем интензивирања преговора.

Србија

Страховања да би финансијски проблеми Италије могли да утичу и на српску економију су према мишљењима стручњака дјелимично оправдана, пишу српски медији. Додају да је одгађање одржавања Пословног форума, који је био заказан за петак, велики губитак за Србију јер је било припремљено објављивање неколико инвестиција и потписивање више пословних уговора. Италијанске банке у Србији држе значајан дио активе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана