Критичне тачке у БиХ тржиште рада и робе слика: радници

Марина Чигоја
Критичне тачке у БиХ тржиште рада и робе слика: радници

Бањалука - Свјетски економски форум сврстао је БиХ међу најнеконкурентније земље свијета, а на једној од најважнијих листа у глобалном пословном свијету иза ње се налази тек тридесетак углавном егзотичних и сукобима захваћених држава.

Колико је БиХ ниско пала на листи коју погледа сваки озбиљнији инвеститор приликом одлуке гдје ће уложити свој капитал показује чињеница да је у конкуренцији 140 држава заузела 111. мјесто. Конкурентнију привреду имају Камбоџа, Габон, Бутан, Замбија, Етиопија... БиХ прошле године није била ни увршћена на листу Свјетског економског форума, док је 2013. била на 87. мјесту.

У овогодишњем извјештају најлошије оцјене БиХ је добила у погледу ефикасности тржишта рада, ефикасности тржишта робе, развијености институција и софистицираности бизниса. Највише оцјене добила је на основу параметара који се односе на здравство, основно образовање, технолошку опремљеност, високо образовање и величину тржишта.

У конкуренцији земаља у региону најбоље је пласирана Словенија, која је забиљежила снажан напредак и са прошлогодишњег 70. скочила на 59. мјесто. Македонија се попела за три мјеста на листи и заузима 63. мјесто, док је Црна Гора заузела 70, а Хрватска 77. мјесто. Србија није ни напредовала ни назадовала и налази се на 94. мјесту.

Најконкурентнија земља на свијету и даље је Швајцарска, а у топ десет налазе се и Сингапур, САД, Њемачка, Холандија, Јапан, Хонгконг, Финска, Шведска и Велика Британија. С друге стране, најлошије рангиране су Мауританија, Чад и Гвинеја.

Свјетски економски форум једном годишње објављује извјештај о конкурентности који се заснива на процјени о десетак фактора конкурентности, међу којима су најважнији ефикасност институција, инфраструктура, здравство, образовање, величина тржишта и макроекономско окружење. У извјештају је истакнуто да се широм свијета још осјећају посљедице глобалне економске кризе и седам година након њеног избијања.

- Нарушавању привредног раста пријети и несигурност повезана са геополитичким напетостима, ситуација у земљама у развоју, цијена енергената и осцилација курсева валута - навео је Свјетски економски форум.

Ранг БиХ на основу појединачних параметара

131. - ефикасност тржишта рада

129. - ефикасност тржишта робе

127. - развијеност институција

125. - софистицираност бизниса

115. - иновације

113. - развијеност финансијског тржишта

103. - развијеност инфраструктуре

98. - макроекономско окружење

97. - високо образовање и обука

97. - величина тржишта

79. - технолошка опремљеност

48. - здравство и основно образовање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана