Кренула купопродаја кућа и станова

Далиборка Секулић
Кренула купопродаја кућа и станова

БAЊA ЛУКA - Цијене некретнина у Републици Српској су стабилне, а купопродаја станова, кућа и плацева кренула је први пут од почетка године, истакли су у агенцијама за промет некретнинама.

У агенцијама кажу да су разлози веће тражње и куповине то што су цијене некретнина већ неколико мјесеци непромијењене.

Власник агенције за некретнине "Сензор" из Бање Луке Манојло Поповић каже да се ових дана купци све више распитују за станове и пословне просторе, а и купопродаја је видно кренула.

- Цијене су исте као и прије неколико мјесеци, али је очита већа тражња за становима. Квадрат стана у новоградњи креће се око двије и по до три хиљаде марака, а цијена квадрата код старих станова износи од 1.700 до 2.500 марака. Не очекујем ни да ће у наредном периоду доћи до промјене цијена - рекао је Поповић.

Цијене станова су, према његовим ријечима, у посљедњих годину дана порасле у просјеку за хиљаду марака по квадратном метру.

У агенцији "Твико" из Требиња истичу да је тражња за плацевима у Херцеговини изузетно велика.

- Плацеви за градњу кућу у посљедње вријеме доста су тражени, а разлог је вјероватно што су цијене грађевинског материјала пале. Цијене кућа су у посљедњих неколико дана ниже за десет одсто - казао је власник агенције "Твико" Васо Милић.

Бијељинске агенције за промет некретнинама биљеже нешто већу продају, а квадрат стана у Семберији креће се од хиљаду и по до двије хиљаде марака.

Купопродаја некретнина могла би, процјењују у агенцијама, у наредном периоду бити још већа, јер купци, с обзиром на стабилност цијена некретнина у посљедњих неколико недјеља, не очекују даљи пад цијена. Засићеност тржишта, која је била присутна почетком године, наглашавају у агенцијама, полако јењава.

Грађевински материјал

У предузећу за продају грађевинског материјала "Симпа" Бања Лука кажу да је грађевински материјал појефтинио за десет одсто. С обзиром на то да се материјал углавном увози из иностранства, тешко је рећи да ли ће бити нових снижења цијена материјала. На нашем тржишту тражња је и даље слаба, кажу у "Симпи", и тешко је процијенити да ли ће стање у наредном периоду бити боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана