Кредитори не дају више новца Грчкој

Глас Српске
Кредитори не дају више новца Грчкој

БРИСЕЛ - Министар спољних послова Њемачке Гвидо Вестервеле одбацио је идеју повећања помоћи повјерилаца Грчкој јер се њено економско стање погоршава.

- Не занима ме да сваке седмице разговарам о још новца за Грчку, док истовремено не знамо да ли ће обећане реформе заиста бити спроведене - рекао је Вестервеле у Бриселу на маргини једног састанка ЕУ, пренијеле су агенције.

Вестервеле је члан Либералне партије (FDP), најуздржаније према финансијској подршци угроженим земљама зоне евра.

- Не можемо превазићи кризу тако што ћемо омогућавати стварање нових дугова - рекао је он.

Предсједник Еврогрупе Жан-Клод Јункер је изјавио да ће еврозона вјероватно морати да помаже Грчку дуже него што се очекивало - више од десет година.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је на Међународном економском форуму у Давосу да ће договор о смањењу грчких дуговања бити постигнут и да ће бити окончан најкасније до краја јануара.

Према споразуму постигнутом на самиту ЕУ, у октобру 2011. године приватни инвеститори, укључујући банке и инвестиционе фирме, прихватиће 50 одсто смањења грчких дуговања.
Међутим, преговори трају скоро три седмице због спора око каматне стопе која ће бити одређена за нове обвезнице, а које ће замијенити старе. Закључивање преговора је кључни корак за смањење грчких дуговања на 120 одсто са садашњих 160 одсто до 2020. године.
Преговори са приватним сектором су кључни дио другог договора о финансијској помоћи Грчкој вриједног 130 милијарди евра, а без којег ће се Aтина поново наћи пред банкротом уколико не буде могла да исплати 14,5 милијарди евра обавеза које доспијевају 20. марта.                

- Додатне потребе о којима се говори требало би да буду између 10 и 15 милијарди евра, рекао је за АFP извор у једној европској влади.

Банкари оптимистични

Водећи свјетски банкари су веома оптимистични у вези са питањем исхода дужничке кризе у еврозони и увјерени су да ће бити постигнут договор да сада, по њима, већ извјестан банкрот Грчке, прође са што мање посљедица.

Учесници приватног састанка у четвртак у Давосу, гдје се одржава Свјетски економски форум, а међу којима су директори банака "Џеј Пи Морган Чејс", "Барклејс", "Ситигруп" и УБС, указали су да је остварен значајан напредак у рјешавању кризе.

Земље из групације БРИКС, Бразил, Русија, Индија, Кина као и Јужна Aфрика, поновиле су у Давосу спремност да помогну угроженим европским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана