Кредитни ризик кочи смањење камате

Марина Чигоја
Кредитни ризик кочи смањење камате

БAЊA ЛУКA - Недостатак новца на међународном тржишту и висок кредитни ризик земље разлози су због који и поред константног пада европске каматне стопе еурибор у РС нису смањене каматне стопе, кажу банкари.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста "SWOT" Aлександар Љубоја потврђује да је усљед свјетске економске кризе повећан ризик БиХ и да то има утицаја на то што камате нису снижене.

Према његовим ријечима, еурибор је био индикатор који је одређивао цијену капитала кад је тржиште било стабилно и кад је на европском тржишту било довољно новца. 

- Сада на тржишту имамо мањак новца и еурибор је изгубио онај значај који је имао у обиљу понуде. Еурибор се формира за оне земље које су стабилне, односно које имају мали ризик. С обзиром на то да је БиХ високо ризична земља за улагање то битно утиче на цијену капитала. Из тог разлога ми данас имамо високе камате које су фиксне и не мијењају се са промјеном еурибора. Дакле, он није више примарни елемент који утиче на цијену капитала - истакао је Љубоја.

Он каже да би по логици требало да се са смањењем еурибора смањује и цијена капитала али да се усљед чињенице да га нема довољно и да онај ко има урачунава ризик земље долази до високе каматне стопе.

- С друге стране, банке које пласирају средства се држе конкуренције, односно стања на тржишту а оно каже да се тренутно по овом нивоу каматних стопа кредит може пласирати - казао је Љубоја.

Директор главне филијале Рајфајзен банке Бања Лука Синиша Пепић каже да су додатни фактори који утичу на цијену еурибора паралелно са његовим падом расли и да је то довело до тога да је новац "можда и скупљи него када је еурибор био на врхунцу."

- Тежи приступ средствима, маржа на ризик земље као и износ пасивне камате која је значајно порасла чине сет фактора који, поред еурибора, утичу на каматну стопу. Еурибор је сада потпуно маргиналан и на међународном тржишту није више тај фактор који значајно утиче на цијену него утичу ти додатни цјеновни параметри који су изражени у овом моменту - казао је Пепић.

И у другим банкама су рекли "Гласу Српске" да тренутна висина еурибора не представља реалну слику стања на тржишту.

- Ни једна банка у РС не може доћи до тих средстава по тој каматној стопи - кажу у банкама.

Aгенција за банкарство

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац истиче да банке када имају јефтине изворе имају и ниже каматне стопе.

 - Код нас су високе и камате на штедњу, док на Западу то није тако. Чињеница је да је порастао ризик земље, и сигурно да то утиче на тренутну висину каматних стопа. Ипак, очекујем да ће се стабилизација привреде западних земаља пренијети на стабилизацију укупног банкарског сектора и да ће онда и тржишна конкуренција довести до тога да ће се камате смањити - казала је Ињац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана