Кредитни рејтинг одржив и стабилан

Д. С.
Кредитни рејтинг одржив и стабилан

БAЊA ЛУКA - Према првом годишњем извјештају за БиХ међународне агенције за кредитни рејтинг "Standard & Poop`s", кредитни рејтинг у БиХ оцијењен је као одржив и стабилан.

Из Централне банке БиХ саопштили су да овај извјештај представља охрабрујући и позитиван знак.

- У извјештају се наводи да стабилност кредитног рејтинга зависи од приоритетног сервисирања вањског дуга и монетарне стабилности базиране на аранжману валутног одбора - казали су у ЦБ БиХ.

Ризик у финансијском сектору БиХ, наводи се у извјештају, иако присутан, мањег је интензитета него у регији. У извјештају се дају и опрезне пројекције економског раста и анализирају се политички и економски изазови с којима се БиХ суочава.

Рад Фискалног вијећа агенција "Standard & Poop`s" у свом извјештају, сматра позитивним механизмом фискалне политике, а монетарна политика по аранжману валутног одбора је оцијењена као јак сигурносни и стабилизирајући механизам у финансијској кризи.

Побољшање кредитног рејтинга БиХ, наводи се у извјешају, директно ће кореспондирати с динамиком реформи и напретка у јачању институција и процесу придруживања ЕУ, уз вођење здравих макроекономских политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана