Кредитни рејтинг БиХ Б са стабилним изгледима

Срна
Кредитни рејтинг БиХ Б са стабилним изгледима

Сарајево - Међународна бонитетна агенција "Стандард и Пурс" потврдила је кредитни рејтинг БиХ "Б са стабилним изгледима", саопштено је из Централне банке БиХ.

У образложењу аналитичара ове агенције наводи се да се очекује да ће БиХ и даље добијати међународну финансијску подршку, чиме ће бити подржане финансије влада и смањени притисци на платни биланс.


То се, прије свега, односи на нови програм са Међународним монетарним фондом /ММФ/ који би требало да буде закључен у наредних неколико мјесеци.

Овај програм би омогућио и додатна финансирања из ЕУ и Свјетске банке.

Стабилни изгледи засновани су на очекивањима да ће могући наставак међународног кредитирања, уз услове за обезбјеђење кредита, учврстити политику у вези са реформском агендом.

"Упоредо са преговорима са ММФ-ом, власти оба ентитета у БиХ усвојиле су законе да би покренуле активности у оквиру реформске агенде, усвојене прошле године, укључујући законе о раду, реформе у области пореза на добит и законе о унапређењу банкарске супервизије", наводи се у саопштењу.

Међутим, упркос могућем аранжману са ММФ-ом, аналитичари ове агенције очекују ризике у реализацији.

Напредак у структуралним реформама главни је услов за унапређење пословног окружења и подстицање економског раста.

Као и протеклих година, исплате по основу новог аранжмана са ММФ-ом биће кључне у финансирању дефицита текућег рачуна БиХ за ову годину.

У извјештају аналитичари агенције наводе да је БиХ опредијељена за очување независности Централне банке и валутног одбора који захтијева адекватну покривеност монетарне базе девизним резервама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана