Кредитне картице и за дјечије џепове

Маријана Миљић
Кредитне картице и за дјечије џепове

БAЊAЛУКA - Кредитне картице у Републици Српској, осим одраслих, могу да користе и дјеца, којима су банке намијениле посебне поклон и рођенданске картице.

У Хипо Aлпе Aдрија банци кажу да кредитне картице не издају малољетним лицима, али да банка издаје поклон картице, на које клијенти сами депонују свој новац, а власник ове картице може бити и малољетно лице ако му је картица дарована.

- Ове картице малољетна лица могу да користе широм свијета, а износ на њима креће се од 30 до 5.000 марака - казали су у Хипо банци.

Додају да поклон картицу могу да користе искључиво лица којима је поклоњена, а углавном служе као рођендански и вјенчани поклони, те за школске екскурзије.

У Рајфајзен банци кажу да власник кредитне картице у овој банци може бити само пунољетно лице, док основни ималац картице може затражити од банке да изда додатну картицу лицу којег он наведе као додатног корисника.

- Власник додатне картице може бити и малољетно лице и може да је користи и у иностранству. Износ новца на додатној картици зависи од кредитне способности њеног власника - рекли су у Рајфајзен банци.

Додају да је за добијање статуса додатног корисника потребна копија личне карте или копија пасоша ако се ради о страним држављанима.

- Ималац основне картице, на чији је захтјев издата додатна картица, одговоран је за све трошкове које направи додатни ималац, као да их је и сам направио - нагласили су у овој банци.

У Балкан Инвестмен банци потврдили су да корисник кредитне картице може бити само пунољетно лице.

Директор Aгенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић каже да је, с обзиром на то да издавање кредитне картице зависи од комитентове платежне моћи, оправдано да је малољетницима који нису у радном односу нити остварују личне дохотке забрањено издавање кредитних картица.

- Када су у питању поклон или додатне картице, оне имају фиксиран износ, тако да се и не ради о кредитним картицама. Предности коришћења ових картица јесу у томе што у свако доба дјеца могу да подигну новац са банкомата када им је то потребно - рекао је Рајчевић.

Недостаци

Срђан Рајчевић рекао је да је главни недостатак коришћења кредитних картица могућност злоупотребе, поготово ако се користе за плаћање куповине путем интернета.

 - Међутим, у посљедње вријеме безбједност електронских банкарских сервиса је у већини случајева подигнута на максималан ниво, тако да ово постаје све мања препрека за електронску купопродају и ступање у друге пословне односе путем интернета - рекао је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана