Кредитна криза изазвала отпуштања

Глас Српске
Кредитна криза изазвала отпуштања

ЛОНДОН - Фирме у неким европским земљама почињу назирати свјетло на крају тунела, али у многим другим присиљене су да отпуштају раднике, продају имовину и режу инвестиције, преносе агенције.

Неколико држава извијестило је о "попуштању" кредитне кризе с порастом броја кредита за мала и средња предузећа.

Међутим, слика већине фирми остаје страшна.

Европски пословни лоби упозорио је да за веће фирме банкарски кредити сада имају већи степен него раније, што чини финансијске институције мање склоним кредитирању малих и средњих предузећа.

Власти многих земаља су "стегле своје политичке мишиће" ослањајући се на банке које су биле споре у давању зајмова пословима и потрошачима.

Мале фирме су најгоре погођене кредитном кризом, јер су у банкама мање давале зајмове сматравши да су управо оне у опасној позицији.

Мала и средња предузећа типично зависе о кредитима како би опстала, нарочито у првим годинама постојања, и посљедња су која су у стању да преживе без приступа кредитима банака.

Драматично повећан опрез комерцијалних банака у погледу фирми главни је фактор раста незапослености у Европи, тврде аналитичари.

Камата          

Европска централна банка смањила је каматну стопу на рекордних један одсто, а Европска инвестициона банка обећала је 30 милијарди евра за кредитирање малих и средњих предузећа. Она ће и подијелити ризик са комерцијалним зајмодавцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана