Кредити заплијенили 43,2 милиона

Марина Чигоја
Кредити заплијенили 43,2 милиона

Бањалука - Банке у РС активирале су у првих девет мјесеци 2014. хипотеке тешке 43,2 милиона КМ, што је скоро двоструко више у односу на вриједност некретнина које су због неплаћања кредита одузеле у цијелој 2013. години.

Према подацима Агенције за банкарство РС, у читавој 2013. години активиране су хипотеке вриједне 24,5 милиона КМ за 71 корисника.

Колико оптерећење кредити представљају привреди најбоље илуструје податак да се од укупне вриједности активираних хипотека у прва три квартала 2014. године чак 41,6 милиона КМ односи на правна лица. Те хипотеке активиране су код 80 корисника кредита.

Иако је вриједност активираних хипотека код становништва много мања, примјетан је тренд све чешћег преузимања и њихових некретнина због проблема са отплатом рата. За девет мјесеци прошле године од 27 грађана одузете су некретнине вриједне 1,6 милиона, док је у читавој  2013. од 19 корисника заплијењена имовина вриједна 840.000 КМ.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је раст вриједности некретнина које су одузете од привредника због неизмирења кредитних обавеза још један показатељ неликвидности привреде.

- Познато је да банке траже покриће које је најмање два до три пута веће него што је износ кредита и то је можда један од разлога оволике вриједности одузете имовине. Међутим, генерално гледано, овај податак показује да је неликвидност привреде све више изражена, да се нето обртни капитал сваке године смањује и да унутрашњи дуг расте - рекао је Ћорић.

Он је истакао да проблем није ријешен ни када банка одузме некретнину од предузећа, јер је врло тешко продати.

- Питање је коме се то може продати како би се банке намириле, јер је познато да су оне за хипотеке добијале не само објекте него и опрему за коју је тешко пронаћи купце на тржишту. То доводи у проблем и банке - нагласио је Ћорић.

Предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ Јоцо Цвјетковић каже да значајан број жираната још враћа туђе кредите и да им се одузима и имовина. Он је истакао да су потребна нова законска рјешења како би били заштићени корисници финансијских услуга.

- Проблем је што се хипотеке не активирају само из хипотекарних кредита. Банка код кредита који не може да наплати у кешу иде на имовину дужника или жиранта иако они нису имовином гарантовали за тај кредит - рекао је Цвјетковић.

Обим кредита

Према подацима Агенције за банкарство РС, на крају септембра 2014. године укупна вриједност бруто кредита које су пласирале банке у РС износила је 5,054 милијарде КМ. Кредити покривени хипотекама били су тешки 2,284 милијарди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана