Кредити за мала и средња предузећа

Нада Бранковић
Кредити за мала и средња предузећа

БAЊA ЛУКA - Кредитно најспособнија и пословно најфункционалнија мала и средња предузећа из БиХ која доставе квалитетне и одрживе бизнис планове и пројекте Хипо групи у БиХ, могу да добију новац од Европске инвестиционе банке.

Уговором вриједним 75 милиона евра, којег су прошлог мјесеца у Сарајеву потписали представници Хипо групе у БиХ и представници ЕИБ финансираће се мала и средња предузећа, мали и средњи инфраструктурални пројекти у области екологије, уштеде енергије, инфраструктуре, индустрије, услуга и туризма у БиХ.

- За пројекте који ће се финансирати преко Хипо банке из Мостара одобрено је 37,5 милиона евра, 22,5 милиона евра за пројекте преко Хипо банке из Бање Луке и 15 милиона евра преко Хипо банке у Сарајеву - рекао је директор Хипо Aлпе - Aдриа банке из Бање Луке Срећко Богуновић.

Додао је да је начин финансирања у сарадњи са ЕИБ-ом одређен кроз административне процедуре, које је дефинисао ЕИБ.

- Предузећа из сегмента малих и средњих предузећа могу одмах да аплицирају за добијање новца достављајући Хипо банци конкретне пројекте, а након тога банка ће утврдити да ли одређено предузеће задовољава услове и да ли пројекат одговара захтјевима ЕИБ-а - изјавио је Богуновић.

Треба напоменути, додао је, да су ова средства комерцијална као и то да Хипо банка преузима стоодстотни ризик.

Услови

Услови које мала и средња предузећа морају да испуне, истакао је Богуновић, јесте да имају стабилан и јасан извор прихода за враћање дуга и прихватљив ниво задужености, да улажу у значајан износ основног капитала у пројекат или раде значајну готовинску уплату, да послују минимум 12 мјесеци, да послују са добитком и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана