Кредити у РС и даље најскупљи у региону

Свјетлана Тадић
Кредити у РС и даље најскупљи у региону

БAЊAЛУКA - Иако се камате на стамбене кредите у Србији и Хрватској смањују усљед пада еврибора и либора, то није случај код банака у РС, а разлог за то је, сматрају економисти, ризик земље који је порастао више него у земљама региона.

Варијабилне каматне стопе на стамбене кредите у зони евра смањене су за посљедњих 16 мјесеци са око 4,8 на просјечно 4,2 одсто, а у Републици Српској за то вријеме камате су остале исте.

У Рајфајзен банци кажу да континуирано прате и усклађују каматне стопе на стамбене и друге кредите уважавајући реална тржишна кретања.

- Каматне стопе на стамбене кредите тренутно се крећу од 7,59 до 8,99 одсто, зависно од износа кредита - рекли су овој банци и додали да за сада неће бити снижавања камата.

У Хипо Aлпе Aдриа банци кажу да ће због нових притисака на финансијско тржиште настојати да задрже постојеће каматне стопе.

Директор Балкан инвестмент банке Едвинас Навицкас истиче да се у банци анализирају могућности за промјене у каматној политици.

- Каматне стопе за кредитне линије из средстава Инвестиционо-развојне банке РС усклађују се сваких шест мјесеци са вриједношћу еврибора, који је већ дуже вријеме на веома ниском нивоу - рекао је Навицкас.

Каматне стопе на кредите у Републици Српској и БиХ међу највећим су у региону, а по висини камате посебно се истичу стамбени кредити, јер каматне стопе на њих у појединим банкама износе и до десет одсто.

Осим Српске, камате на стамбене кредите од десет одсто има и Бугарска, док оне у Србији и Македонији износе око 9,5 одсто. Најниже камате у региону има Словенија и то 3,6 одсто.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја каже да у Републици Српској већ дуже вријеме нису видљиви велики помаци у смањењу камата, као што је то случај у земљама региона.

- Србија и Хрватска су биле у лошијој економској ситуацији него РС у току посљедње три године, па је код њих свако смањење видљиво. Aли, у посљедње вријеме БиХ има већи кредитни ризик, што значајно утиче и на цијене улазног капитала у РС - рекао је Љубоја.

Додаје да су нижим каматама у Србији и Хрватској допринијели различити државни подстицаји, што је довело до тога да понуда надвлада тражњу. При томе, додаје Љубоја, морало је да дође и до смањења каматних стопа.

Субвенције

Министарство породице, омладине и спорта РС, да би олакшало куповину станова младим и младим брачним паровима, субвенционише један одсто каматне стопе на узети кредит. У Министарству кажу да се субвенција одобрава за стамбене кредите код комерцијалних банака, а из средстава ИРБ-а.

- Каматне стопе на стамбене кредите из Развојног програма РС крећу се од 4,80 до 5,60 одсто. На примјер, ако млади добију кредит од 100 хиљада марака на 20 година, Министарство субвенционише 13 хиљада марака - рекао је Купрешанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана