Кредити у МКО дупло скупљи него у банкама

Марина Чигоја
Кредити у МКО дупло скупљи него у банкама

БAЊAЛУКA - Кредити у микрокредитним организацијама (МКО) у Републици Српској у овој години одобравани су по просјечним каматним стопама од 20,48 одсто, што је дупло скупље него у банкама, гдје су просјечне камате на зајмове биле око 9,39 процената.

Према подацима Aгенције за банкарство Републике Српске, МКО су кроз више ефективне каматне стопе компензовале повољније услове добијања кредита.

- Документовање кредитних захтјева и временски период за одобравање кредита у МКО краћи је него у банкама - наводе из Aгенције.

Микрокредитне организације кредите углавном одобравају уз једноставне гаранције.

У зависности од кредитног бонитета, у МКО постоји могућност добијања кредита без жираната до 5.000 марака са роком отплате до 18 мјесеци.

За више износе потребан је минимално један жирант, а као инструменти обезбјеђења кредита могу се користити хипотека и залог на покретној имовини.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да су камате у финансијским институцијама у Републици Српској међу највишим у Европи.

- Код нас су камате на кредите екстремно високе, а разлог за то је и монополски положај одређених банака и микрокредитних организација. Не знам како микрокредитне организације уопште могу да егзистирају и каква је њихова функција у једном организованом банкарском систему - казао је Вукмирица.

Додао је да на висину каматних стопа увелико утиче и висок ризик наплате кредита.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, на крају септембра ове године микрокредитна друштва пословала су са губитком од око два милиона марака.

- У МКО погоршана је и наплативост кредита. На крају септембра у 11 одсто укупних кредита забиљежено је кашњење у отплати зајма дуже од 16 дана - наводе у Aгенцији.

МКО за девет мјесеци пласирале су укупно 236,9 милиона марака кредита, што је пад од 12 одсто у односу на крај прошле године.

Кредитори

Најзначајнији кредитори микрокредитног сектора у Републици Српској су Aгенција за међународну сарадњу Шпаније, Европски фонд за југоисточну Европу, Инвестициони фонд Blue Orchard, ResponsAbility faund SICAV, Фонд Triple Jump, те Инвестиционо-развојна банка РС, с тим да су микрокредитне организације кредите ИРБ-а пласирале по њиховим правилима, па су се ефективне каматне стопе за ове кредите кретале од 5,16 до 6,82 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана