Кредити стопирани због измјена правила

Марина Чигоја
Кредити стопирани због измјена правила

БAЊA ЛУКA - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) протекле двије седмице није одобравала кредите, а основни разлог за то је спровођење неопходне процедуре око анексирања постојећих уговора и израда аката по којима ће се у сљедећем периоду пласирати кредити.

Рекла је то "Гласу Српске" извршни директор Сектора за пласмане ИРБ-а РС Мирјана Чомић. Она је додала да од ступања на снагу Правила о измјенама и допунама Правила пласмана по кредитним линијама крајем септембра нису одобравани кредити, а да је ИРБ РС, с циљем отклањања уочених ограничења за коришћење средстава, протеклих 15 дана усаглашавала ставове са финансијским посредницима око потребних измјена.

- Материјали су спремни и биће разматрани на сједници управе ИРБ РС која је заказана за данас, послије чега ће бити створени услови за доношење одлука о захтјевима за кредит - истакла је Чомићева.

Она каже да је циљ ИРБ-а да обезбиједи грађанима, привредницима и општинама у РС средства под повољним условима, али да истовремено расположива средства буду употријебљена у оне намјене које су прописане Развојним програмом Републике Српске од 2007. до 2010. године и Стратегијом ИРБ-а.

- Сматрали смо да су повољни услови кредита у комбинацији са нешто "оштријим" процедурама одобравања добар одговор на актуелну тржишну ситуацију у Српској, што уједно значи и поштовање препорука из извјештаја о ревизији финансијских извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске - нагласила је Чомићева.

Додала је да вријеме које је потребно за одобравање појединачних захтјева за кредит зависи од више фактора.

- У просјеку, уговори по захтјевима за кредит до 50.000 марака буду закључени за 13 дана, за износе од 50.000 до 500.000 марака за 15 дана, а уговори изнад 500.000 марака за 27 дана од дана достављања захтјева за кредит у ИРБ. Треба напоменути да је у просјечно вријеме урачунато и вријеме у коме корисници кредита и финансијски посредници комплетирају документацију, коју нису правовремено доставили у ИРБ - казала је Чомићева. 

- Просјечно вријеме за одобравање кредита од 50.000 до 500.000 марака је 12 дана, док је за захтјеве за кредит чији је износ изнад 500.000 марака просјечно вријеме одобравања 20 дана од дана достављања захтјева за кредит у ИРБ. Треба напоменути да је у просјечно вријеме урачунато и вријеме у коме корисници кредита и финансијски посредници комплетирају документацију коју нису правовремено доставили у ИРБ - казала је Чомићева.

Захтјеви

Мирјана Чомић је истакла да на закључивање уговора тренутно чека 17 захтјева за кредит у укупном износу од око 800.000 марака. У процедури обраде је 176 захтјева за кредит по којима је тражени износ око 54 милиона марака, са напоменом да више од 30 захтјева за кредит у износу од око 5,5 милиона марака нема комплетирану документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана