Кредити ММФ-а зависе и од стања у ФБиХ

Глас Српске
Кредити ММФ-а зависе и од стања у ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Одлука о кредиту Међународног монетарног фонда (ММФ), без обзира на бољу економску ситуацију у Републици Српској у односу на Федерацију БиХ зависиће од процјене стања у ФБиХ, јер међународна заједница инсистира на томе да овај кредит не може да буде додијељен само једном ентитету, рекао је премијер РС Милорад Додик гостујући у програму РТРС.

- Да бисмо дошли до кредита потребна је позитивна оцјена и Федерације БиХ, која очигледно није у стању да добије такву оцјену. Садашњи став међународних организација је да РС не може сама да добије тај новац, што је неправедно, јер када смо ми били неки разлог за то да ММФ није давао позитивну оцјену, онда је ФБиХ добијала новац несметано свих тих година и трошила га за свој развој -  навео  је Додик.

Он  је констатовао да је евидентна разлика између РС и ФБиХ готово у свим елементима, почевши од физичког обима производње који је у РС већи у односу на прошлу годину за 7,5 одсто и то не само због Рафинерије нафте него и ради повећања производње у области енергетике и неким другим секторима.
Коментаришући наводе представника ММФ-а да су у РС евидентирани мањи приходи од директних пореза у односу на исти прошлогодишњи период, Додик је нагласио да је Српска за прва три мјесеца ове године остварила 95 одсто планираних прихода, те да ће до краја године остатак бити намирен од средстава сукцесије и уштедама, које ће постићи Влада РС.
- Јавни приходи су пали због Споразума о стабилизацији и придруживању, јер је ослобођен царина и акциза значајан број роба из Европе и у том погледу дошли смо до смањења обима прихода. Тек сада очекујемо приход по директним порезима јер се зна да се у марту обрачунавају порези који доспијевају на годишњем нивоу - појаснио је Додик.

Он је рекао да економска криза не може заобићи РС, али да ће се Влада РС својим мјерама борити за свако радно мјесто.

Зеленаши у каматама

Говорећи о посљедицама кризе, Милорад Додик је рекао да су евидентирани зеленаши у каматама, а то су стране финансијске институције, микрокредитне организације и неке банке које и даље повећавају камате или држе њихов висок степен, без обзира на чињеницу да држе депозит.

- Влада веома тешко може да утиче на то. Ограничили смо стопу раста кредита из Инвестиционо-развојне банке и смањили кумулативну камату, али не можемо да утичемо на камате које банка одређује на пласмане свог властитог новца - додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана