Кредити ИРБ-а само за бенефициране групе

Тања Шикањић
Кредити ИРБ-а само за бенефициране групе

БAЊAЛУКA - Инвестиционо-развојна банка РС укинула је општу групу корисника стамбених кредита, која је повлачила више од 50 одсто средстава ове кредитне линије, рекао је директор ИРБ РС Миленко Павловић.

У општу групу корисника стамбених кредита спадају сви грађани РС који испуњавају услове за добијање кредита, а не припадају нити једној од бенефицираних група, који ће једини убудуће моћи да добијају ове кредите. Припадници бенефицираних група су демобилисани борци, инвалиди, млади брачни парови, високообразовани, самохрани родитељи, породице са четворо и више дјеце и грађани који живе на територији изразито неразвијених општина.

- Према стратегији Инвестиционо-развојне банке РС, циљна група за стамбене кредите су високообразовани млади брачни парови и посебне групе становништва - рекао је Павловић на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је ИРБ РС укинула и кредитну линију за локалне самоуправе, јер је планирано да се оне убудуће усмјеравају на задужење путем емисије муниципалних обвезница, што ће допринијети развоју тржишта капитала РС.

- Укинуте су и кредитне линије за откуп потраживања и та средства су преусмјерена за кредитну линију за предузетнике и предузећа, јер ИРБ РС до сада није запримила ниједан захтјев за ову кредитну линију - истакао је Павловић.

ИРБ је смањила и своје каматне стопе за кредитне линије за почетне пословне активности и за микробизнис у пољопривреди за 0,5 одсто.

- То значи да се каматне стопе сада крећу од 4,6 до 5,4 одсто за ове двије кредитне линије - истакао је Павловић.

Смањен је и максималан износ кредита за предузетнике и предузећа, те кредитне линије за пољопривреду на два милиона КМ, јер је предузећима сада доступна кредитна линија из ЕИБ-а, гдје је максимални износ 25 милиона КМ, као и кредити Свјетске банке.

- За извознике је максималан износ кредита три милиона КМ - истакао је Павловић.

ИРБ РС је смањила максимални износ за стамбене кредите са 100.000 КМ на 80.000 КМ за куповину и изградњу станова, односно са 50.000 КМ на 40.000 КМ за реконструкцију и проширење.

Павловић је истакао да корисници средстава ИРБ-а убудуће могу бити и становници Брчко дистрикта који су држављани РС и предузећа из дистрикта која су 100 одсто у власништву држављана РС.

Измјене правила пласмана по кредитним линијама, које су ступиле на снагу од 7. јуна, донијела је Влада РС у функцији скупштине акционара.

Павловић је истакао да је ИРБ РС од оснивања до сада, по кредитним линијама и по улагањима у хартије од вриједности, укупно пласирала 770 милиона КМ.

Запошљавање бораца

Павловић је истакао да је намјена средстава код зајмова за привредне субјекте чији је већински оснивач БОРС или демобилисани борац Војске РС додатно запошљавање демобилисаних бораца, уз услов да се на сваких 10.000 КМ зајма запосли најмање један незапослени демобилисани борац ВРС.    

- Ова предузећа могу да аплицирају за кредит до 300.000 КМ - истакао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана