Кредит за БиХ од 100 милиона евра

Марина Чигоја
Кредит за БиХ од 100 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Европски парламент, на засједању у Стразбуру које је у току, требало би да расправља о финансијској помоћи за БиХ која би у форми кредита, према приједлогу Европске комисије (ЕК), износила 100 милиона евра.

Овај кредит БиХ би био уплаћен у двије рате током сљедеће године.

 У извјештају ЕК о приједлогу за финансијску помоћ БиХ истиче се да је основна намјера овог кредита да се подржи економска стабилност БиХ и испуне буџетске потребе које је затражио Међународни монетарни фонд (ММФ).

- Предложена помоћ требало би да подржи програме неопходних фискалних подешавања и структуралне реформе, те да ублажи посљедице глобалне финансијске и економске кризе - наводи се у извјештају.

У анализи приједлога, о којем ће посланици Европског парламента гласати током ове седмице, истиче се да су посљедице глобалне кризе у БиХ почеле да се осјећају у посљедњем кварталу 2008. године и да се економски пад наставио и током 2009. године, те да је тешко предвидјети даљи развој ситуације.

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС SWOT Стево Пуцар сматра да је једна од могућности превазилажења проблема проузрокованих кризом задуживање и усмјеравање тог новца ка побољшању и одржавању конкурентности домаће привреде.

- Усмјеравање новца ка привреди, повећање куповне моћи становништва и побољшање услова рада домаће привреде требало би да помогну да се наведени проблеми превазиђу - казао је Пуцар.

Говорећи о посљедицама кризе у РС, он је нагласио да су се половином године видјели позитивни помаци у металској индустрији. Пуцар каже да ће са растом свјетске привреде доћи и до раста цијена дрвета и свих руда којима ми највише тргујемо. Самим тим ће постепено доћи до опоравка тих грана наше привреде.

С друге стране, професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица сматра да ће овај новац значити одређено олакшање за премошћавање дефицита у буџетима, али истиче да је то краткорочно рјешење које неће имати великог значаја за превазилажење кризе.

- Овај новац је намијењен буџетским корисницима, а то ће значити само даље финансијско оптерећење, јер из тих средства нема стварања нове вриједности - истакао је Вукмирица.

Задуженост

Стево Пуцар каже да је Република Српска умјерено задужена земља. Спољни дуг РС, додаје, износи око 1,7 милијарди марака, док је бруто друштвени производ 8,4 милијарде марака, а задуженост износи око 20 одсто БДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана