Кредит од 35 милиона евра за двије хидроелектране

Aгенције
Кредит од 35 милиона евра за двије хидроелектране

Сарајево - Представници Јавног предузећа "Електропривреда БиХ" и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ потписаће сутра споразум о зајму вриједан 35 милиона евра за реализацију пројекта изградње хидроелектране "Врандук" и проширење капацитета Хидроелектране "Уна Костела"

Споразум ће потписати генерални директор "Електропривреде БиХ" Елведин Грабовица и директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Либор Кркошка.

Из "Електропривреде БиХ" саопштено је да је ово први корпоративни кредит одобрен овом предузећу без посредовања БиХ и гаранција том нивоу и први кредит за изградњу нових производних електроенергетских објеката у посљедњих 30 година.

Од одобреног износа за изградњу хидроелектране "Врандук" планирано је 26 милиона евра, а за Хидроелектрану "Уна Костела" девет милиона евра.

Изградња хидроелектране "Врандук" требало би да омогући производњу такозване зелене енергије, допринесе укупном смањењу емисије угљен-диоксида и осталих загађујућих материја, економском и привредном развоју Зеничко-добојског кантона.

Требало да допринесе и побољшању односа енергије произведене у хидро и термоелектранама "Електропривреде БиХ", искориштењу хидроенергетског потенцијала ријеке Босне, те постојању производног постројења у непосредној близини великих индустријских потрошача Зеничко-добојског кантона.

Проширење Хидроелектране "Уна Костела" биће значајан корак у рјешавању проблема недостатка извора електричне енергије у Унско-санском кантону и проблема у вези са осцилацијама напона и токова енергије у електроенергетском систему на подручју овог кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана