Кредит на кредит, зачарани круг дуга

Жељка Кокот
Кредит на кредит, зачарани круг дуга

Бањалука - Губитак или смањење мјесечних примања приморало је велики број становника на ново задуживање, да би измирили већ подигнуте кредите.

Због тог тренда банке у Српској све више промовишу замјенске кредите. Економисти сматрају да ова врста кредита, који дужницима омогућавају да новим задуживањем смање своје обавезе, представља само гашење пожара, јер продужавају рок отплате и фактички само одлажу проблем.

У Новој банци Бањалука кажу да износ замјенског кредита може бити већи од висине кредита који се отплаћује, те да се може користити и за ликвидацију обавеза у другим банкама.

- Најнижа каматна стопа је 4,39 одсто и односи се на краткорочне кредите са роком отплате до 12 мјесеци. Максималан рок отплате замјенских кредита је 15 година, а с тим расте и камата. За замјенске кредите са роком отплате изнад десет година каматна стопа је 7,35 одсто - кажу у Новој банци.

Нова банка је у првих десет мјесеци ове године пласирала 37,1 милион марака на основу замјенских кредита, а очекују да ће нова кампања "Пробудите снове" са кредитним фондом тешким 200 милиона марака и повољним условима кредитирања довести до раста потражње и за овим кредитима.

У Хипо Алпе Адрија банци истичу да је дошло до раста потражње за ненамјенским замјенским кредитима.

- Наведени кредити одобравају се свим физичким лицима која из одобреног износа, дјелимично или у потпуности, затварају обавезе према нашој банци или другим финансијским институцијама по основу кредита, прекорачења рачуна или дуговања на основу картица - казали су у Хипо банци и додали да ову врсту кредита одобравају без накнаде.

Економиста Горан Радивојац сматра да постајемо робови кредита, јер боља времена, о којима сви причају, не долазе.

- Људи су приморани да врше репрограме и да старе кредите мијењају новим да би преживјели. Њихова агонија је тиме све већа и већа јер отплате дио камате, а потом на исту главницу отварају други кредит. То је зачарани круг из којег се тешко излази - казао је Радивојац и додао да тај проблем може довести не само до економских већ и до социјалних проблема.

Рефинансирање обавеза

Банке у својој палети услуга имају и кредите за рефинансирање задужења. За разлику од замјенских, они су намијењени клијентима који су доспјели у лошу категорију кредитне способности због губитка посла за који нису они одговорни или трајне инвалидности усљед несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана