Кредит лијек за банкарски сектор

Маријана Миљић
Кредит лијек за банкарски сектор

Бањалука - Надзор над банкама биће ојачан захваљујући кредиту Свјетске банке вриједном 56,6 милиона евра, а та ињекција допринијеће и подизању стабилности и враћању повјерења у финансијски сектора.

Ти ефекти би у завршници требало да утичу на побољшање рејтинга и имиџа земље и допринесу већем приливу инвестиција.

Кредит који је Свјетска банка већ одобрила равноправно ће подијелити РС и ФБиХ. У информацији коју је Министарство финансија и трезора БиХ доставило Парламенту БиХ наведено је да ће новац бити искоришћен искључиво за јачање банкарског сектора кроз унапређивање капацитета за регулацију, надзор и реструктурирање банака и побољшано руковођење у развојним банкама у РС и ФБиХ.

- Реализација пројекта донијеће значајну корист банкарском сектору. Јачањем регулације и надзора над банкама и спровођењем модерног оквира реструктурирања биће повећано повјерење у банкарски систем, што је битно у свјетлу крхког економског опоравка и погоршања активе и мале профитабилности појединих банака. Пројекат би свакако требало да допринесе већој стабилности финансијског сектора што ће утицати на бољи рејтинг земље и раст инвестиција неопходних за привредни раст и запошљавање - кажу у Министарству финансија и трезора БиХ.

Влада РС је на посљедњој сједници донијела одлуку о прихватању дугорочног задужења у склопу овог пројекта и упутила је на разматрање и усвајање у Народну скупштину РС.

- У циљу пружања подршке властима у спровођењу реформи и примјени законских прописа, Свјетска банка је понудила пројекат за унапређење банкарског сектора, нарочито у области надзора банака и оспособљавања ентитетских агенција за банкарство за реструктурирање банака. То би требало да допринесе очувању стабилности финансијског сектора као кључног услова макрофинансијске стабилности земље. Један од развојних циљева је и јачање управљања развојним банкама у РС и ФБиХ - казали су у Министарству финансија РС.

Министри финансија БиХ и ентитета крајем марта су одржали састанак са представницима Свјетске банке на којем је усаглашен пројекат и договорен зајам. Значај овог пројекта посебно је дошао до изражаја након што су Бобар банка и Банка Српске завршиле у ликвидацији.

Закони

РС је крајем 2016. године донијела нови Закон о банкама и измијенила Закон о Агенцији за банкарство РС.

- Овим законским рјешењима уређује се пословање и реструктурирање банака и јачају и проширују надлежности Агенције за банкарство РС - казали су у Министарству финансија РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана