Кредит ЕИБ шанса за нова запошљавања

Марина Чигоја
Кредит ЕИБ шанса за нова запошљавања

БAЊA ЛУКA - Одобравањем кредита малим и средњим предузећима у Српској, Европска инвестициона банка (ЕИБ) препознала је наш потенцијал, а средства би најбоље било усмјерити у обновљиве изворе енергије, туризам, здравство, производњу хране, знање и запошљавање.

Рекао је за "Глас Српске" директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић.

ЕИБ је у петак одобрила 50 милиона евра кредита за мала и средња предузећа и инфраструктурне пројекте у општинама у Републици Српској.

Кредит ће бити реализован посредством Инвестиционо-развојне банке РС, а та средства могла би бити оперативна већ крајем ове или почетком 2010. године. Кредити малим и средњим предузећима одобраваће се на 12 година уз грејс-период од четири године.

Према Марковићевим ријечима, није реално одмах очекивати резултате кредита, али је сигурно да ће се размишљања привредника усмјерити у правцу ових средстава и њиховог што бољег искоришћавања.  

- Ово ће вјероватно још више проширити палету кредитних аранжмана који стоје на располагању предузећима за рјешавање њихових проблема, односно недостатка капитала. Свака инвестиција у себи у правилу носи ново запошљавање, па се и сада очекују ефекти на том плану. РС је јасно рекла да јој је приоритет запошљавање људи, као и стимулисање иновативних и предузетних појединаца - нагласио је Марковић.

Он истиче да мала и средња предузећа нису само објекти и машине, већ да њих представљају људи који их воде.

- У то треба улагати и стварати јаке пословне везе са предузећима из окружења и ЕУ - казао је Марковић.

Додао је да су овакви кредитни аранжмани добродошли економијама као што је наша, те да охрабрује чињеница да је све више пословних идеја које заслужују много озбиљнији приступ.

Џомбић

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је у петак послије одобравања кредита од ЕИБ да ће овим бити појачана кредитна активност привредних субјеката у РС, као и да је најважније да њихови развојни програми буду подржани. Овим новцем требала би се, навео је Џомбић, побољшати ликвидност домаћих предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана