Кредит чека на гаранцију БиХ

Далиборка Секулић
Кредит чека на гаранцију БиХ

БAЊA ЛУКA - Када БиХ да гаранцију Европској банци за обнову и развој (EBRD) о стенд-бај пакету од 50 милиона евра за Aгенцију за осигурање депозита БиХ, којим би се повећао лимит осигурања депозита, биће испуњен предуслов за закључивање овог аранжмана.

Ово је изјавио директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић. Он је рекао да је до сада потписано писмо намјере између ових институција, а тренутно су у току активности у вези са издавањем гаранције БиХ за овај аранжман.

- Aгенција очекује да ће се аранжман са великом вјероватноћом позитивно ријешити, а њиме би се појачала материјална основица Фонда за осигурање депозита и повећао лимит осигурања са садашњих 20.000 на 50.000 марака - рекао је Невјестић.

Одобравање овог зајма значило би додатно оснаживање Фонда за осигурање депозита и брже приближавање европском стандарду лимита осигурања.

Лимит осигурања депозита у БиХ од 20.000 марака посљедњи пут је утврђен крајем децембра прошле године усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

У програму осигурања депозита код Aгенције за осигурање депозита у БиХ тренутно се налазе 24 комерцијалне банке, којима је дозвољено да се осигуравају искључиво депозити грађана и то до 20.000 марака.

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић казао је раније да је са EBRD договорене неопходне промјене Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, који је донесен 2005. године, и да се у Министарству проводе активности за подизање износа осигураних депозита.

EBRD је оцијенио да су депозити грађана кључни извор финансирања банкарског сектора и да добро функционисање шеме осигурања депозита представља важан фактор финансијске инфраструктуре неке земље који доприноси јачању повјерења у финансијски систем.

Депозити

Централна банка БиХ је крајем прошле године, због подизања депозита у комерцијалним банкама, увела диференцирану стопу обавезне резерве, према којој је стопа обавезне резерве на депозите орочене на период дужи од једне године смањена са 14 на десет одсто. Стопа обавезне резерве на депозите који улазе у основицу за обрачун обавезне резерве, а чија је рочност до једне године, остала је 14 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана