Крећу нови пројекти

Милка Милуновић
Крећу нови пројекти

БAЊA ЛУКA - У "Новој електромеханици Чајавец", коју је у поступку стечаја купио власник компаније "Слобопром" Лончари Слободан Ђурчић, од априла се гаси постојећи производни програм и започињу нови пословни пројекти.

Ово је "Гласу Српске" потврдио Ђурчић, наводећи да са новим пословним плановима креће послије 17. априла 2009. године, када му истиче законска обавеза да као купац фабрике, бивше "Електромеханике Чајавец" задржи постојећи производни програм и један број радника.

- У складу са планом реорганизације у стечају, приликом куповине фабрике и одлуком Скупштине повјерилаца, преузео сам обавезу одржавања производње и запошљавања 125 бивших радника некадашњег предузећа "Чајавец електромеханика". Ове обавезе истичу у априлу 2009. године - рекао је Ђурчић.
Он је навео да није заинтересован да настави са производњом која се није показала профитабилном.

- За двије године откада сам преузео ову фабрику, овдје сам само на губитку и преоријентисаћу се на друге дјелатности које доносе профит - рекао је Ђурчић.

Он је додао да је главни проблем што немају тржиште и што нису договорени послови за производњу ауто-дијелова за крагујевачку ауто-индустрију "Застава".

Ђурчић није желио да открије чиме ће се убудуће бавити "Нова електромеханика Чајавец", али је рекао да је од Градске управе Бања Лука затражио дозволу за измјене регулационог плана у "Чајавецу", како би могао да планира изградњу нових објеката и рушење грађевина које му сметају у покретању новог бизниса.

- Нисам још добио ову дозволу, али је за сада инспекција дозволила рушење хангара и трошних барака које се налазе на мојој парцели и сметају ми - рекао је Ђурчић.

Стечај у "Електромеханици" отворен је 17. фебруара 2005. године. На лицитацији одржаној у априлу 2007. године у Основном суду у Бањој Луци, Ђурчић је платио 3,5 милиона марака за непокретности фабрике. Пуну цијену платио је у законском року и основао ново предузеће под називом "Нова електромеханика". Исплаћено је око 50 одсто обавеза према радницима и осталим повјериоцима којима је фирма дуговала 13.633.737 марака. Више од 300 радника "Електромеханике", који су у стечају остали без посла уврштено је у програм социјалног збрињавања радника и њима је на тај начин обезбијеђено повезивање радног стажа.

Обавезе

Према ријечима Слободана Ђурчића, радници "Нове електромеханике" који су у претекле двије године били ангажовани у производњи, имали су редовне плате и уплаћивани су им доприноси за пензијско и инвалидско осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана