Краш и украо Милкину љубичасту боју

Tportal
Краш и украо Милкину љубичасту боју

Због коришћења заштићене љубичасте боје Крафтовог бренда Милка, хрватски Краш мора да повуче и уништи своја љубичаста паковања Ментол бомбона без шећера.

Овако, наиме, гласи правоснажна пресуда Високог трговачког суда.

Међутим, из Краша поручују да неће повлачити бомбоне, јер се пресуда односи на стару амбалажу, редизајнирану још 2011. године, и да је њихова нова, мало другачија љубичаста амбалажа, заштићена жигом.

Да ли је се Крашева љубичаста довољно разликује од Милкине?

У децембру 2013. Краш је осуђен јер је употребом љубичасте боје на паковању Ментол бомбоне из програма за дијабетичаре повредио међународно заштићени жиг корпорације Крафт Фудс. Овај међународни концерн у свом власништву има бренд чоколада Милка, који је широм Европе заштитио своја љубичаста паковања. Још 2009. године тужио је Краш који је тврдио да није повредио њихов жиг, а након што је Крафт први пут изгубио на суду, жалио се, па је лане пресуђено у њихову корист. Суд није прихватио захтјев Крафта у коме оптужује Краш да је својим бомбонима "непоштено трговао' , али је утврђена крађа боје, односно повреда жига.

Сада хрватски произвођач слаткиша мора у року од осам дана да повуче из продаје љубичаста паковања ментол бомбона без шећера, она на складишту уништи и уклони све љубичасте трагове са свог рекламног материјала.

Краш: Наша амбалажа била је од почетка љубичаста

У Крашу се позивају на традицију, објашњавају да су производи без шећера у њиховом асортиману више од шездесет година и да је њихова амбалажа од почетка била љубичасте боје.

"Одабрана је како би се потрошачима асоцирало специфично својство производа и олакшало његово проналажење на полиц . Од 2000. године овој групи додате су Краш Ментол бомбоне без шећера, а његова амбалажа бојом је прилагођена визуелном идентитету асортимана' , каже Романа Купарић - Илић из Краша.

Жигови се у већини земаља штите у 45 разреда роба и услуга, а вриједе само у разреду за који су заштићени.

"Најчешће се штите само разреди у којима имате производ или услугу коју дајете. Изузетак су ипак тзв . чувени жигови, јако познати, за које се може рећи да су толико познати да су обиљежили нашу цивилизацију или неки њен сегмент, као на примјер Кока Кола, Епл или IBM, јер они важе и ван разреда у којима су првобитно заштићени. Тако рецимо не можете производити кревете и назвати их Кока Кола , без обзира што америчка компанија вjероватно није заштитила жиг у разреду намjештаја" , каже стручњак за интелектуалну својину Младен Вукмир.

Жигови се морају штитити од земље до земље, у складу са територијалним принципом. Када се једном заштите, "важе" десет година и могу се продужити неограничени број пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана