Крак кроз Српску неће каснити

Ведрана Кулага
Крак кроз Српску неће каснити

Београд, Бањалука - Вршилац дужности директора предузећа “Гас Рес” Слободан Пухалац казао је “Гласу Српске” да изградња крака гасовода “Јужни ток” кроз Републику Српску неће бити доведена у питање због одређених спекулација у вези са помјерањем рокова у Србији.

- Не вјерујем да ће бити неких озбиљнијих проблема у вези са зацртаним активностима на реализацији “Јужног тока” у Србији. Да ли су то медијске спекулације или наметање неких посебних интереса, није битно, али је очито да ће партнери превазићи те потешкоће - рекао је Пухалац.

Он је, с обзиром на такав став, оцијенио да се то не може одразити на Републику Српску.

- Наш основни задатак остаје да сустигнемо оно што смо у прошлости пропустили да направимо и пред нама су бројне обавезе - рекао је Пухалац.

Како пишу српски медији, помјерање датума за почетак градње гасовода у Србији изазива негодовање руских партнера, а касниће се и више од годину.

Државни савјетник Руске Федерације Модест Колеров је недавно рекао да се Србија не понаша по кључним договорима склопљеним између бившег руководства земље и Владимира Путина.

Ипак, Душан Бајатовић, први човек “Србијагаса”, оповргава ове нападе и каже да све тече по плану.

- Није тачно да не испуњавамо одредбе у вези са 'Јужним током'. Све уговорне и друге обавезе се поштују - одговара Бајатовић.

Управо је долазак руске делегације донио и нови рок за старт изградње прве компресорске станице у Србији.

Почетак радова на “Јужном току” у Србији зацртан је био првобитно за децембар прошле године. Датум је помјерен за јануар, март, а онда и за последњи квартал ове године. Предсједник УО “Гаспрома” још је додатно помјерио датум за камен темељац и пребацио га у 2014. годину.

- Пројекат 'Јужни ток' тече према планираним роковима и почетак радова је предвиђен за децембар 2013 - јануар 2014. године - рекао је Милер, приликом посјете Србији.

Како пишу српски медији, Aлексеј Милер жалио се у Влади Србије да “појединци покушавају да опструирају” гасни споразум Русије и Србије и спровођење великог посла “Јужни ток”.

Први потпредседник Владе Aлександар Вучић дао је личне гаранције да ће “избацити из странке и Владе свакога ко буде опструирао “Јужни ток”.

- Милер говорећи о опструкцији није поменуо ниједно име. Инсистирао је да је у питању стратешко партнерство са Србијом и „Србијагасом”, а директора “Србијагаса” Душана Бајатовића је означио као гаранта тог партнерства - рекао је српским медијима један од учесника састанка.

Већ месецима се води рат између министарке енергетике Зоране Михајловић и директора „Србијагаса” Душана Бајатовића, који очигледно има руску заштиту.

Министарка недавно није крила разочарање што је државни ревизор поднео само прекршајне пријаве против директора „Србијагаса” и затражила је да тужилаштво реагује јер је због неправилности у јавним набавкама, како каже, забележен губитак од око 450 милиона евра.

Истраге

У кабинету Aлександра Вучића је на питање да ли његове гаранције да нико неће опструирати гасне аранжмане са Русијом и “Јужни ток” значе да ће бити стопиране истраге у “Србијагасу”, речено да то ни случајно не значи стопирање

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана