Крајслер и GM затварају фабрике

Глас Српске
Крајслер и GM затварају фабрике

ДЕТРОИТ - Банкротирали амерички "Крајслер" затвориће фабрику за израду вишенамјенског возила "доџ рам" у Мисурију 10. јула, а други посрнули амерички великан "Џенерал моторс" (GM) обуставиће производњу спортско-теренских кола до 2012. године.

Разлог је пад продаје и смањивање обима производње, а у складу са планом реструктурисања који подржава америчка влада, пренио је Танјуг.   

Фабрика робне марке "доџ" у близини Сент Луиса, испражњена од 1. маја, биће затворена на неодређено вријеме прије 30. септембра, а производња ће бити обновљена на двије седмице почев од 29. јуна, изјавио је званични представник "Крајслера".
GM фабрика у Шревепорту у Луизијани задржаће израду спортског теренца "хамер", као и камионе робних марки "шевролет" и GMC, све док се не ријеши њихов дефинитиван статус. У тој фабрици и ковачници је, што стално или на одређено вријеме, запослено око 1.400 радника.
"Крајслер" и GM уз помоћ владе ангажовани су на програмима реорганизације компанија, што подразумијева кресање капацитета до тачке када могу да послују са профитом, без обзира што је обим продаје аутомобила у СAД за 60 одсто мањи од просјека испорука у посљедњих десетака година, рачунајући до 2007.
Двије компаније сада су фокусиране на мање аутомобиле, умјесто на камионе који су доносили највећи профит током деведесетих година.   

У сарадњи са италијанским "Фијатом" недавно је основана нова фирма "Крајслер група" од здравих дијелова "Крајслера", који се још налази у стечајном процесу. Фабрика "Рам" у Фентону, у Мисурију, чија је продаја ове године смањена 29 одсто до маја, биће стављена под контролу старе компаније која ће припремити тај погон за продају.
 "Крајслер" ће, такође, затворити још пет фабрика до краја идуће године.    

Некада највећи произвођач аутомобила на свијету GM је 1. јуна најавио да ће обуставити рад у 14 фабрика, од чега 11 застално, а три ће бити на "статусу чекања." 

Шревепорт

GM који је објавио банкрот 1. јуна, затвориће послове у фабрици "Шревепорт" не касније од 2012. године, саопштила је компанија. Тај погон није био укључен у ранију рунду најављених затварања фабрика, пошто је GM преговарао о продаји робне марке "хамер." GM је послије 1. јуна постигао прелиминарни договор о продаји "хамера" кинеској ауто-компанији.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана