Крајинапетрол на берзи 19. фебруара

Марина Чигоја
Крајинапетрол на берзи 19. фебруара

Бањалука - Аукција за пакет акција "Крајинапетрола" биће одржана на Бањалучкој берзи од 19. фебруара до реализације продајног налога, а најкасније до 21. фебруара. Почетна продајна цијена за овај пакет је 9,2 милиона КМ, саопштено је данас из Инвестиционо-развојне банке РС.

У саопштењу се истиче да је на основу одлуке Владе РС о доношењу Посебног приватизационог програма Акционарског друштва за трговину нафтом, нафтним дериватима и течним гасом "Крајинапетрол", ИРБ донијела одлуку о продаји акција на берзи.

Додаје се да ће бити организована заједничка аукција за пакет акција "Крајинапетрола" из портфеља Акцијског фонда и Фонда за реституцију РС.

- На продају је понуђено укупно 6.316.282 акције које чине 45,51 одсто укупног броја акција "Крајинапетрола". Почетна продајна цијена по акцији је 1,46 КМ, односно, почетна продајна цијена за пакет акција је 9.221.771 КМ - наводи се у саопштењу ИРБ-а.

"Крајинапетрол" посједује 16 бензинских пумпи, управну зграду са 900 квадратних метара, као и складиште за дизел и бензине у Дервишима капацитета 4,6 милиона литара.

Посједује и највећу пунионицу боца течног нафтног гаса у БиХ у Рамићима, са више од 60 дунума земље и управном зградом.

На сајту Бањалучке берзе наводи се да предузеће остварује позитивно пословање и да још има неријешен имовинско-правни статус и води низ тужбених поступака за рјешење имовинског питања.

- Хрватска компаније "Ина", која је била власник до 1991. године, када је настао "Крајинапетрол", тражи поврат имовине - наводи се на сајту Бањалучке берзе.

Народна скупштина РС усвојила је у новембру прошле године посебни приватизациони програм за "Крајинапетрол", а у документу је указано на то да је пословање предузећа оптерећено све јачом конкуренцијом на домаћем малопродајном нафтном тржишту, као и тужбама хрватске компаније "Ина".

Могући купци

Као потенцијални купци "Крајинапетрола" до сада су се помињале фирме "Петробарт" са Гибралтара и "Ина" које већ имају акције у овој компанији. Према незваничним информацијама, интерес за куповину "Крајинапетрола" исказала је и НИС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана