Крајина осигурање мјесецима у блокади

Маријана Миљић
Крајина осигурање мјесецима у блокади

Бањалука - Сви рачуни "Крајина осигурања" Бањалука блокирани су већ пет мјесеци како би већински власници Навен Агарвал и Гупта Нете били спријечени да подигну са рачуна друштва 5,8 милиона КМ на основу контроверзне пресуде Окружног суда у Требињу.

Агарвал и Нете су тужили "Крајина осигурање" тврдећи да су им дате нетачне информације у проспекту приликом емисије акција које су купили. Њих двоје су затим на сједници Управног одбора, коју су у потпуности контролисали, донијели одлуку којом "Крајина осигурање" признаје све што су навели у тужби. Суд је за мање од мјесец пресудио у њихову корист, а након што је све изашло на видјело, тим случајем се почела бавити и полиција, која је изузела документацију из требињског суда. Одмах након тога блокирани су и рачуни овог друштва и буду одблокирани само у оном тренутку када радницима треба бити исплаћена плата и резервисана одштета.

- Од јула су сви рачуни блокирани, односно од када је контроверзна пресуда Окружног суда у Требињу постала правоснажна и када се полиција заинтересовала за све мутне радње које су се појавиле у "Крајина осигурању". По налогу Основног суда у Бањалуци рачуни буду одблокирани само када треба исплатити плате запосленима и резервисану одштету - рекао је предсједник Синдиката овог осигуравајућег друштва Слободан Бобар.

Он је нагласио да и ванредни управник Мирослав Лазендић, којег је на то мјесто поставила Агенција за осигурање РС 20. јула ове године, није ништа урадио да ово друштво стане на ноге.

- Лазендић се једино брине о томе када радници долазе на посао и када напуштају радно мјесто. Нико нас ни о чему не обавјештава и свако ко може да нађе други посао одлази из "Крајина осигурања" - навео је Бобар.

Лазендић је навео да нема коментар у вези са блокираним рачунима и да "Крајина осигурање" несметано ради.

Централна банка БиХ сваког мјесеца објављује списак блокираних рачуна, а међу њима су и рачуни "Крајина осигурања".

Агарвал и Нете су кроз докапитализацију вриједну 6,89 милиона КМ стекли 50,48 одсто акција и тиме постали већински власници једине осигуравајуће куће која је тада била у власништву РС.

Пословање

"Крајина осигурање" је за девет мјесеци ове године пословало са губитком од 7,95 милиона, док је у истом прошлогодишњем периоду остварена добит од 38.317 марака.

Акумулирани губитак "Крајина осигурања" достигао је 11,27 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана