Крајина осигурање изашло из губитка

Маријана Миљић
Крајина осигурање изашло из губитка

Бањалука - Директор бањалучког "Крајина осигурања" Елмедин Ђузел изјавио је да су у овој години стабилизовали пословање и да су изашли из губитка.

Суноврат "Крајина осигурања", који је ескалирао доласком страних власника, заустављен је након именовања новог Управног одбора и менаџмента који је предложила Инвестиционо-развојна банка РС као највећи појединачни акционар овог осигуравајућег друштва.

"Крајина осигурање" је, према подацима из финансијског извјештаја, у првом кварталу ове године остварило добит у износу од 226.169 КМ, док је у истом прошлогодишњем периоду пословало са 337.620 марака губитка. Пословни приходи износили су 1,59 милиона, док су расходи били 1,19 милиона КМ.

- Доласком новог Управног одбора и менаџмента "Крајина осигурање" је почело да се диже из пепела. Од средине априла, од када је управљање преузело ново руководство, осигуравајуће друштво почело је са обављањем основне дјелатности, односно прибављањем премије и измирењем штете. Вратили смо око 90 одсто продајне мреже назад, а ангажовањем људи на терену проширили капацитете у прибављању премије. Исплатили смо штету тешку 650.000 КМ из претходног периода и седам плата. Редовно уплаћујемо порезе и доприносе и чак смо унапријед уплатили доприносе за идућа два мјесеца. Нисмо кредитно задужени, а вриједност наше имовине премашује 13,5 милиона, а имамо и седам милиона КМ ороченог новца намијењеног за техничке резерве - рекао је Ђузел.

Он је истакао да измирују редовно и обавезе према регулаторима и да је на ноге стала и њихова филијала за технички преглед "Крајина крос".

- Пустили смо у функцију три техничка прегледа која нису радила. "Крајина крос" као правно лице које управља станицама за технички преглед послује позитивно и у пуном капацитету - казао је Ђузел.

Управни одбор је половином маја дао зелено свјетло за отварање пословнице у Бихаћу, а у плану је и оснивање филијала у другим већим градовима попут Сарајева, Зенице и Мостара.

Остваривањем добити у првом кварталу ове године прекинут је тренд негативног пословања из прошле када је губитак износио 1,11 милиона марака. Суноврат "Крајина осигурања" почео је од када су кроз докапитализацију његови већински власници постали Навен Агарвал и Гупте Нете, који су почели да вуку низ штетних и незаконитих потеза, због чега је у "Крајина осигурање" била уведена и ванредна управа. Скупштина акционара, коју је сазвала Инвестиционо-развојна банка, смијенила је 21. априла Управни одбор и именовала нови и тиме преузела управљање овим друштвом.

Запослени

"Крајина осигурање" има 62, а "Крајина крос" 21 радника и њихов број је знатно мањи у односу на прошлу годину.

- Поједини радници су дали отказ, док је знатан број пензионисан. "Крајина осигурању" су потребни радници и ми ћемо запошљавати нове људе углавном на прибављању премије - казао је Елмедин Ђузел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана