Крајина купила Нови Јелшинград

Марина Чигоја
Крајина купила Нови Јелшинград

БAЊAЛУКA - Влада РС донијела је јуче одлуку о продаји предузећа "Нови Јелшинград" - Фабрика алатних машина из Бањалуке грађевинском предузећу "Крајина" за 6,85 милиона КМ.

Рекао је то јуче министар финансија РС Зоран Тегелтија послије сједнице Владе РС и додао да су ресорном министарству достављене понуде два предузећа, од којих је једна процијењена као неадекватна.

Тегелтија је истакао да ће нови власник у идуће три године инвестирати најмање три милиона КМ у санацију објекта, ревитализацију опреме и инфраструктуре, те запослити најмање 120 радника.

- У овај дио продаје предузећа "Нови Јелшинград" није ушло грађевинско земљиште површине 50.000 метара квадратних, које је остало у власништву РС. Када је Влада купила ову фирму уз њу је купљено и земљиште - казао је Тегелтија.

Директор и један од највећих акционара ГП "Крајина" Борко Ђурић, који је и предсједник Привредне коморе РС, рекао је да ова одлука захтијева сагласност Народне скупштине РС, што ће значити и додатно вријеме до закључења купопродајног уговора.

- Имајући у виду потенцијале које нуди новоосновано предузеће "Нови Јелшинград" одлучили смо се на овој корак, истина са доста опреза, и када је у питању број запослених и када су у питању улагања. У сваком случају, настојаћемо да оно што смо понудили буде најмање и покушати да комплетан капацитет ставимо у функцију - казао је Ђурић.

Додао је да то сигурно неће бити лако с обзиром на стање на тржишту.

- И поред тога, сигурни смо да ћемо у најкраћем периоду почети са реализацијом замишљеног - рекао је он.

В.д. директора предузећа "Нови Јелшинград" Мирко Даниловић истакао је да подржава одлуку Владе РС.

- Влада је учинила огроман напор и спасила ову фирму, тако да ми већ посљедњих петнаестак дана радимо, а пред нама је један велики посао - казао је Даниловић.

Влада РС је 14. октобра прошле године за 8.263.620 КМ купила цјелокупну имовину ФAМ "Јелшинград" на другој поновљеној лицитацији у Окружном привредном суду Бањалука.

Радници

Представник радника Недо Никодиновић рекао је да продаја показује да ово предузеће иде у сусрет почетку производње и потпуној ревитализацији.

- Није нам битно ко је власник, већ ко има жељу да оживи ово предузеће. Већ сада око 50 радника долази на посао и припрема се за почетак производње - казао је Никодиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана