Крајина Борцу враћен локал

Драгана Келеч
Крајина Борцу враћен локал

БИЈЕЉИНA, БAЊAЛУКA - Правоснажном пресудом Основног суда у Бијељини јуче је спроведено рјешење којим је бијељинска фирма "Димекс" предала пословни простор у посјед предузећу AД "Крајина Борац".

Предсједник Управног одбора "Крајина Борца" Бањалука Зоран Милаковић рекао је "Гласу Српске" да је ово једина могућа правоснажна пресуда коју је Основни суд у Бијељини могао да донесе и на основу које је задовољен и испоштован закон.

- Ради се о извршењу правоснажне пресуде, која је донесена још прије двије године, гдје је предмет тужбеног захтјева био проглашење ништавности уговора између "Борца" из Травника и власника фирме "Димекс" Слободана Димића - рекао је Милаковић.

Он је нагласио да је судска пракса показала да су уговори по којима су фирме из ФБиХ продавале имовину у Српској ништавни.

Пуномоћник предузећа AД "Крајина Борац" Петко Будиша рекао је да су коначно успјели да докажу да је продаја локала од стане травничког "Борца" незаконита, пренијела је Срна.

Власник фирме "Димекс" Слободан Димић рекао је да је локал купило предузеће "Борац" из Травника прије десет година и да је уговор овјерен код суда, чиме куповина не може да буде незаконита.

- Ми смо власници овог локала већ десет година, међутим, другостепеном судском пресудом истјерују нас из локала. Пословни простор се поново враћа у власништво предузећа "Борац" из Травника, али користиће га предузеће "Крајина Борац" Бањалука - казао је Димић и додао да су се сличне ситуације дешавале у и другим градовима Српске.

Aпелације

Уставни суд БиХ усвојио је прошле године апелације ТП "Малбашић Компани" из Бањалуке, те Славка и Дијане Милојице и трговине "Борац" из Травника којима се готово уводи пракса продаје државне имовине привредних субјеката са сједиштем у једном ентитету на територији другог ентитета. Ове пресуде у Српској су изазвале оштре реакције, те сумњу у кршење ентитетских закона о приватизацији, Оквирног закона о приватизацији државних предузећа и банака на нивоу БиХ, као и одлуке високог представника из 2002. године која потврђује ове законе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана