Крај забране крвавих дијаманата

РТС
Крај забране крвавих дијаманата

Укинулт ембарго Обали Слоноваче на извоз дијаманата.

Забрана је уведена прије десет година због илегалне трговине "крвавим дијамантима", чијом продајом је набављано оружје за грађански рат.

Савјет безбједности Уједињених нација данас је укинуо ембарго на извоз дијаманата наметнут Обали Слоноваче прије десет година, јер експерти сматрају да тај потез није успио да спречи нелегалну трговину необрађеним дијаманатима, јавља Ројтерс, а преноси ртс.рс.

Ембарго је уведен у вријеме грађанског рата, у току којег су такозвани "крвави дијаманти", односно њихова илегална продаја на међународном тржишту, коришћени за финансирање оружаних група и набавку оружја.Власти Обале Слоноваче регистровале су 3.000 рудара и већи број компанија које се баве вађењем и трговином дијамантима, с циљем да се законски регулише та дјелатност.

"Трговином дијамантима на Обали Слоноваче више се не финансира оружани сукоб, али у њу су укључени исти људи. Војни заповедници су положили оружје и данас су бизнисмени", преноси Ал Џазира речи једног рудара.

Сеоски старјешина Мохамад Сегеба и његови људи су учествовали у рату. Једни су се борили, а други су га финансирали. Сада заједно воде регистровану задругу за трговину дијамантима.

"Због ембарга, бијелци су престали да купују дијаманте директно од нас. Зато их продајемо другим људима, који нам не дају увијек поштену цијену", каже Сагеба.

Али не жели рећи ко су ти "други људи". Недавна истрага УН-а открила је да један од њих генерал Ватао, који је са још пет особа оптужен за илегални извоз дијаманата.

Ватао је имао активну улогу у грађанском рату, а данас је замјеник врховног заповједника оружаних снага Обале Слоноваче.

Сматра се да би укидањем ембарга кријумчари могли остати без посла, а очекује се да Обала Слоноваче постане дио глобалног тржишта које доноси 31 милијарду долара годишње.

У тој земљи многи су се обогатили продајом дијаманата, али за рударе драгуљи су само свјетлуцаво камење које им омогућава тек да преживе. Обала Слоноваче сада је највећи свјетски произвођач какаа и највећа економија у франкофоној Западној Африци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана