Крај за Банку Српске

Жељка Кокот
Крај за Банку Српске

Бањалука - Банка Српске из Бањалуке и дефинитивно ће бити ликвидирана након што је постало правоснажно рјешење Агенције за банкарство РС којим јој је одузета дозвола за рад.

Агенција за банкарство донијела је рјешење о одузимању дозволе Банци Српске 27. априла оставивши акционарима рок од осам дана за подношење приговора. Будући да Влада РС, која је скоро стоодстотни власник Банке Српске, није уложила приговор, одлука Агенције за банкарство је постала правоснажна.

- Имајући у виду чињеницу да у законском року није уложен приговор Управном одбору Агенције за банкарство, рјешење о одузимању дозволе постаје коначно 11. маја 2016. године. Агенција за банкарство је донијела одлуку о покретању поступка ликвидације Банке Српске и именовала Петра Мићића за ликвидационог управника, који је дужан да сачини план и спроведе поступак ликвидације - саопштено је јуче из Агенције за банкарство РС.

Одлука о одузимању дозволе за рад Банци Српске донесена је на приједлог привременог управника Мићића и на основу показатеља који указују да је капитал банке негативан и да њени акционари нису, и поред више пута продужаваних рокова, обезбиједили повећање капитала до прописаног законског минимума.

Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство послије обимне контроле ставила на сто њене управе и пада капитала испод законског минимума. Од тада је блокирано 149,5 милиона марака депозита клијената Банке Српске. Од тог износа око 55 милиона је осигурано код Агенције за осигурање депозита БиХ која ће новац исплатити само клијентима који су у Банци Српске имали до 50.000 КМ.

- Агенција за осигурање депозита БиХ је дужна да покрене процес исплате осигураних депозита у висини до 50.000 КМ најкасније у року од 30 дана од дана одузимања дозволе за рад - истакли су у Агенцији за банкарство РС.

Депоненти који су имали веће износе биће намирени од прихода убраних продајом имовине банке и наплатом кредита, али је тешко очекивати да ће им бити исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

Банка Српске је настала након што је Влада докапитализовала пропалу Балкан инвестмент банку која је била у литванском власништву. МУП РС је због малверзација у Балкан инвестмент банци поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе које су осумњичене да су је оштетиле за више од 56 милиона КМ. Банка Српске је друга банка у РС која је угашена у посљедњих годину и по, а исту судбину крајем 2014. доживјела је бијељинска Бобар банка.

Хронологија

2. јун 2000. - основана Балкан инвестмент банка

9. јул 2013. - РС постала већински власник

16. новембар 2015. - уведена привремена управа

11. мај 2016. - почиње ликвидација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана