Крај тајних рачуна, милијардери повлаче улоге

Агенције
Крај тајних рачуна, милијардери повлаче улоге

Берн - Промјене у пореском и финансијском систему могле би тешко погодити највеће швајцарске банке, које су биле познате као сигурна лука за капитал, која уз то гарантује и максималну дискрецију и тајност, јавиле су агенције.

Након што су се многе земље пожалиле да њихови грађани избјегавају плаћање пореза тако што новац држе на тајним рачунима у Швајцарској, земља је под све већим притиском да се та регулатива промијени.

У највећој банци УБС очекују како ће европски клијенти из швајцарских банака повући стотине милијарди франака због обустављања могућности кориштења тајних рачуна који им омогућавају избјегавање плаћања пореза.

Њемачки финанцијски сервис Ролфес Ширенбек Асосиатес процјењује да би европски клијенти до 2016. године могли из швајцарских банака повући чак 200 милијарди франака од укупно 789 милијарди евра имовине ослобођене пореза.

Друга највећа швицарска банка Средит Свис, објавила је како процјењује да ће клијенти у западној Европи подићи и до 37 милијарди долара кроз неколико година, управо због притисака око пореза.

Нема више “швајцарске тајне”

Швајцарска банкарска тајна у кризи се нашла под притиском земаља којима је требала готовина и које су управо преко Швајцарске почеле борбу против утаје пореза.

Швајцарска тако има договор с Њемачком, Великом Британијом и Аустријом о опорезивању рачуна њихових становника, те се нада споразуму с Италијом и Грчком.

Међутим, најважнији договор, онај с Њемачком, је доведен у питање јер опозиционе социјалдемократе сматрају да је преблаг за утајиваче пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана