Крај рецесије у овој години

Глас Српске
Крај рецесије у овој години

ВAШИНГТОН - Гувернер америчке централне банке - Федералних резерви (FED) Бен Бернанке изјавио је у уторак да би рецесија требало да се заврши ове године, те да ће 2010. бити година опоравка ако акције америчке владе доведу до одређене стабилизације финансијских тржишта, јавиле су агенције.

Његово излагање у Сенату, у којем је такође одбацио нагађања о неизбјежној национализацији банака, изазвало је узлет дионица на Волстриту, па су готово избрисани губици из претходног дана трговања.

У полугодишњем извјештају сенатском Одбору за банке, Бернанке је предвидио да ће се стезање америчке привреде вјероватно наставити у првих шест мјесеци 2009. године, али и да постоје "разумни изгледи" да се рецесија оконча ове године.

Упозорио је да ће за опоравак бити потребно нормализовање кредитног и финансијског тржишта.

- Aко акције које предузимају администрација, Конгрес и FED у одређеној мјери буду успјешне у обнављању финансијске стабилности, постоје разумни изгледи да се садашња рецесија оконча 2009. године, а да 2010. буде година опоравка - рекао је Бернанке.

Нагласио је да креатори политике FED-а вјерују да ће за "пуни оправак привреде од садашње рецесије вјероватно требати више од двије или три године".

За референтну каматну стопу FED-а, која је прошле године смањена готово на нулу, Бернанке је казао да ће "за неко вријеме" остати ниска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана