Крај бума за заливске земље

Танјуг
Крај бума за заливске земље

Њујорк - Економски бум који су са свјетлуцавим кулама и препуним државним касама доживјеле земље Персијског залива можда је завршен пошто су цијене нафте пале за скоро 50 одсто у посљедњих пола године.

За експанзију тог региона заслужни су шеици и њихово нафтно богатство, а основна обиљежја тог подручја су вјештачка острва, финансијски центри, аеродроми и луке који су арапску пустињу претворили у банкарски и туристички центар. Новац од нафте је такође коришћен за пружање отпора социјалним немирима који су се током "арапског прољећа" раширили широм Блиског истока.

- Овај регион је уживао у деценији изобиља, али је та деценија изобиља сада завршена пошто ће пад цијена нафте угрозити перформансе овог подручја на краћи рок - изјавио је главни економиста банке ХСБЦ за централну и источну Европу Сајмон Вилијамс.

Барел нафте коштао је крајем 2009. године више од 100, а сада је испод 60 долара. Са цијеном од 65 долара по барелу шест земаља Персијског залива, које држе око трећину свјетских резерви нафте, регистроваће укупан буџетски дефицит од око шест одсто БДП-а. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана