Крах свјетских берзи

Глас Српске
Крах свјетских берзи

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - Цијене акција на ефектним берзама широм свијета јуче су наставиле да стрмоглаво падају.

Посљедица је то страха улагача да ће ширење кредитне кризе повући свјетску привреду у рецесију. Основни проблем тренутно лежи у замрлом међубанкарском тржишту.

Главни глобални индекс дионица, MSCI, опао је на четворогодишњи минимум, јер све досадашње акције на смиривању опште финансијске кризе нису смириле све нервозније инвеститоре. Према информацијама са ефектне берзе у Лондону, MSCI индекс опао је још 2,4 одсто.

Водећи индекси на азијским берзама, од Токија, преко Хонгконга, до Индонезије, стрмоглавили су се јуче више од пет одсто. Индонежанска берза чак је и прекинула трговање јер је тамошњи берзански индекс потонуо више од десет одсто.

Највећи пад забиљежен је на берзи у Токију, где је водећи Никеи индекс акција изгубио 9,4 одсто претходне вриједности. Био је то највећи дневни пад тог индикатора од 1987. године, када је, такође, владала глобална криза на тржишту капитала.

Вриједност дионица на највећој свјетској ефектној берзи - њујоршком Волстриту, у ноћи између уторка и сриједе наставила је незадрживо да пада, пети дан заредом.

Најпознатији свјетски индекс акција Доњ Јонес опао је у закључној трговини за 5,1 одсто, након што је у уторак вриједио најмање у минулих пет година. У посљедњих пет дана DJIA је изгубила 1.400 бодова или готово 13 одсто, што је њен највећи петодневни губитак у историји. S&P индекс пао је 5,74 одсто, на 996 бодова, што је његов први пад испод психолошки важног нивоа од 1.000 бодова након више од пет година. Насдаљ индекс изгубио је 5,80 одсто, заронивши на 1.754 бода.

DPanika na Wall Streetu: Može li itko zaustaviti strmoglavi pad?Ci­je­naDDD ионице Банке Aмерике потонула је више од 26 одсто, након што је највећа америчка банка издала саопштење о паду добити и смањењу дивиденде, те најавила прикупљање 10 милијарди долара свјежег капитала. Цијена дионице "Морган Стенлија" била је у једном тренутку у минусу већем од 40 одсто, али касније је њен губитак смањен на 25 одсто.

На почетку јучерашњег трговања на европским берзама водећи индекси потонули су више од четири одсто.

FTSEурофирст 300 индекс водећих европских акција потонуо је 4,1 одсто, на 962 бода, што је близу најнижег нивоа у четири године. Лондонски FTSE индекс, париски CAC и франкфуртски DAX индекс били су у минусу више од шест одсто.

У уторак су цијене дионица неких британских банака потонуле више од 30 одсто.

Цијене државних дугова су нагло скочиле, пошто улагачи грозничаво трагају за било чим што личи на стабилност, као што је злато, које је јуче поскупјело за чак два процента.

Оштри резови потресају берзе, упркос напорима држава да улију мир и новац у посрнули финансијски систем.

Јен и долар

Јапански јен, који доноси најмању камату на свијету, јуче је у очима валутних улагача далеко највећи фаворит у категорији релативне сигурности.

Долар је пао испод 100 јена, на 99,6, да би се на крају трговања у Токију дигао на 100,84. Уз јен, британска фунта је добила пола процента и вриједи 1,7569 долар.

Централне банке

Aмеричка централна банка (Fed), Европска централна банка, Банка Енглеске, Банка Канаде и шведска Риксбанк смањиле су своје каматне стопе за половину процентног бода.

Централне банке широм Aзије на различите начине интервенишу како би "одледиле" кредитно тржиште, с обзиром на то да саме пословне банке не желе да кредитирају једна другу због страха од скривених губитака.

Због тога и највеће свјетске компаније све теже долазе до кредита. То је навело америчку централну банку на потез без преседана. Фед је, наиме, најавио да ће почети директно од компанија да купује комерцијалне записе, како би им обезбиједио нужна средства за пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана