Крагујевачки Пунто се поново производи

Глас Српске
Крагујевачки Пунто се поново производи

КРAГУЈЕВAЦ - У фабрици "Застава аутомобили" у Крагујевцу јуче је, послије двонедјељног колективног годишњег одмора, настављена монтажа аутомобила "застава 10", односно "пунто".

Генерални директор Групе "Застава возила" Зоран Радојевић рекао је Танјугу да је ремонтом опреме у погонима "Каросерија" и "Лакирница", те подешавањем производних трака у "Монтажи", јуче све било спремно за наставак производње "пунта".

- У крагујевачкој фабрици јуче је настављена монтажа "пунта", која је била прекинута на двије седмице због одласка радника на колективни годишњи одмор. Највећи захвати урађени су у погонима "Лакирнице" и "Монтаже". Тренутно се изводе радови на инсталацијама за гријање, како би радници послије више од једне деценије радили у загријаним халама - рекао је Радојевић.

Према његовим ријечима, поправку инсталација за гријање финансира новоформирано српско-италијанско друштво "Фијат аутомобили Србија" .

Радојевић је рекао Танјугу да је план крагујевачке "Заставе" да у септембру буде монтирано 2.200 "пунта",  а са производних трака дневно ће силазити 200 "пунта" умјесто досадашњих 120 аутомобила.

- Од краја марта, када је у погонима "Заставе" почело монтирање "пунта", до данас је склопљено 6.800 тих возила и оно што је најважније, продаја прати производњу - нагласио је Радојевић.

Он је добру продају "пунта", која се из мјесеца у мјесец увећава, приписао државним субвенцијама, могућности замјене старог аутомобила за нови, али и каматној политици банака.

Радојевић је потврдио да све иде по плану како је и предвиђено стратешким уговором између "Фијата" и државе Србије о заједничком улагању у "Заставу". Међутим, додао је Радојевић, свјетска економска криза је пролонгирала рок за производњу новог модела аутомобила.

Нови погони

Зоран Радојевић је казао да у "Застави" немају конкретне податке о томе да је "Фијат" доставио пројекте за изградњу 15 погона за потребе његових коопераната. Он је рекао да постоје одређени нацрти који то дефинишу, те да је изградња погона за кооперанте дио стратешког уговора између државе и "Фијата".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана