Крафтери удуплавају производњу

Данијела Бајић
Крафтери удуплавају производњу

БАЊАЛУКА - Пиво из кућне радиности у Српској постаје све популарније како међу домаћим тако и страним љубитељима пића од јечма, хмеља, због чега овдашње крафт пиваре готово удуплавају своју производњу.

Иако су трошкови производње знатно скочили крафтери кажу да нису жељели да то осјете и њихови купци, због чега су отприлике задржали исте цијене као лани. Крафт пиво је занатски производ и представља повратак на традиционалне рецептуре, а посебан моменат је маштовитост којом пивари обогаћују свој производ разним аромама, тако да сада постоје пива са разним укусима.

Директор лакташке крафт пиваре “Горштак” Никола Галић казао је да потражња за њиховим пивом, која се поред домаћег могу наћи и на тржишту у Швајцарској, постепено расте.

- У Швајцаркој, гдје смо присутни још из периода прије короне, пиво смо пласирали у лименкама и први пут ове године то планирамо и на домаћем тржишту. Надамо се да ће коначно заживјети и идеја отварања “Крајишке куће” у Србији и Аустрији, како бисмо лакше могли да извозимо пиво и у те земље, одакле имамо много интересовања - казао је Галић.

Додао је да ових дана очекују нови ферментор захваљујући којем би до краја године требало да појачају своје капацитете, а у овој години обновили су и дио за кување пивске сладовине те набавили нову перилицу и млин.

- У понуди тренутно имамо четири врсте пива, једно тамно и три свијетла. У сезонској понуди избацујемо нова, у ограниченом издању, пива. До сада смо производили до 1.500 литара пива мјесечно, а са новим ферментором биће и више од 2.500 литара - додао је Галић.

Да потражња за крафт пивом расте и да се ова прича развија тврди и власник “Мастер крафт” пиваре из Бањалуке Љубомир Марић. Он је рекао да у сталној понуди имају пет врста пива, док паралелно са тим увијек раде један или два специјална.

- С обзиром на то да је ријеч о занатском производу, за који користимо квалитетне сировине и у који улажемо много труда, љубави и пажње крафт пиво не би требало да се разликује од домаћег сира, пршута, ајвара, ракије и слично. Занатско пиво требало би смјестити у ранг са осталим домаћим производима и требало би да буде скупље у односу на индустријско - казао је Марић.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске Драган Шепа истакао је да је Швајцарска значајно извозно тржиште за крафтере који, ипак, највећим дијелом своје пиво пласирају на домаће тржиште.

- У Српској има десетак занатских крафт пивара, међу којима је МЦБ највећи произвођач. Домаћа крафт пива присутна су на домаћем тржишту у трговинским маркетима, као и у угоститељским објектима. Међутим, тежња крафтера јесте да буду значајније присутни у кафићима гдје доминирају индустријска пива - казао је Шепа. 

Директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић казао је да је за сваку похвалу упорност и истрајност домаћих крафтера који успијевају да се изборе са јаком конкуренцијом, коју подразумијева пиварска индустрија.

- Такве људе требало би системски подржати у развоју, јер очигледно има све више љубитеља домаћег кратф пива - истакао је Благојевић.

Увоз и извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је за седам мјесеци ове године увезла различите врсте пива у вриједности од 104,57 милиона марака, што је за готово 5,5 милиона више у односу на исти период лани. Тренд раста, ако је судити према подацима УИО, настављен је и кад је у питању извоз па је тако у истом периоду ове године извезено различитих врста пива у вриједности од 8,61 милион марака, за готово два милиона више него лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана