Крафт пиво све рјеђе у кригли

Милош Васиљевић
Крафт пиво све рјеђе у кригли

БАЊАЛУКА - Експанзију производње занатских пива успорила је прво пандемија, а затим додатно и криза узрокована сукобом у Украјини, јер је поред неминовних поскупљења и пласман производа постао један од проблема који муче крафт пиваре.

Произвођачи крафт пива широм земље суочавају се са падом продаје, јер је њихов производ због сировина скупљи у односу на индустријска пива. То потврђују и у лакташкој крафт пивари “Горштак”.

- Продаја је слабија него раније, а највише се уздамо у извоз за Швајцарску. Свјетска дешавања негативно су утицала и на нас, али боримо се. Крафт пиво је скупље у односу на индустријско због начина производње и квалитетнијих сировина. Подигли смо минимално цијене, јер смо били приморани - рекао је извршни директор “Горштака” Никола Галић.

Овим послом се бави од маја 2017. године, а за “Глас” прича да су уз рецепт квалитетна сировина и хигијена приликом производње предуслови за добро пиво.

- Било је на почетку више пивара и ентузијазма, али су сва дешавања утицала да та област стагнира. Иако и даље има људи који се тиме баве, као и оних који пију занатско пиво, то није ни приближно као у Хрватској и Србији. Код њих је много више малих пивара, али и веће интересовање угоститеља да у понуди имају и крафт пива. Код нас се већина угоститеља ослања на уговоре са “великим” пиварама, па тако има и примјера да паб има само двије врсте пива - рекао је Галић.

Према његовим ријечима, у нешто бољој ситуацији су они крафт пивари који имају своје угоститељске објекте, гдје пласирају свој производ, али сви су на мукама јер је амбалажа поскупјела више од 30 одсто, неке сировине чак и до 50 одсто, а етикете и до сто одсто.

Коста Стевановић из Брчког одлучио је 2018. године да покрене “Лауфер” крафт пивару. Хоби, који је касније прерастао у бизнис за овог технолога по струци, посао је који ради са посебном страшћу.

Према његовим ријечима, крафт пивари пролазе кроз тежак период.

- Утихнуло је интересовање посљедњих година како због короне, а још више због дешавања у Украјини јер је репроматеријал поскупио и до 50 одсто. Не можемо претјерано да дижемо цијене пошто су нам производи и овако премијум јер идемо на квалитет, а не квантитет, па смо нешто мало подигли цијене - рекао је Стевановић за “Глас”.

У свакој производњи потребно је стално улагати, а ништа другачије није ни када је занатско пиво у питању.

- Ово је нама породични бизнис, сви радимо, производимо, кувамо, пакујемо, продајемо, достављамо. Љубав нас држи и докле год можемо опстати, радићемо - истакао је Стевановић.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јован Братић рекао је за “Глас” да је све поскупјело, па тако и крафт пиво.

- Каква год буде криза, занатство ће опстати, јер је жилаво. Ко год није задовољан и не види своју рачуницу, треба да престане радити. Увијек сам на страни занатлија. Ипак, немамо сви предиспозиције да будемо добри предузетници, дуг је то процес - рекао је Братић.

Главна улога

Заљубљеника у крафт пиво има, али цијена игра главну улогу.

- Можемо направити сезонска пива по угледу на америчка, али литар би коштао од 13 до 14 КМ, што могу приуштити ријетки. Наша крафт пива коштају од 3,5 до четири марке - казао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана