Козарић: Финансијску писменост БиХ треба поправљати

Агенције
Козарић: Финансијску писменост БиХ треба поправљати

Сарајево - Финансијска писменост, која обухвата електронско банкарство, картично пословање, односно финансијске услуге, у БиХ је на завидном нивоу, али је треба стално поправљати, изјавио је данас у Сарајеву гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, јавиле су агенције.

На округлом столу под називом “Финансијска писменост у БиХ”, који је организован у оквиру пројекта “Форум млади људи”, Козарић је истакао да ситуација са жирантима и тужбама против банака говори да клијенти банака у БиХ нису довољно едуковани, а ни задовољни транспарентношћу финансијских институција.

- С једне и с друге стране требало би да се побољша тај однос, који мора бити партнерски, а не да неко буде у подређеном положају. Најчешће је то клијент, нажалост - истакао је Козарић.

Према његовим ријечима, млади људи су великим дијелом корисници финансијских услуга, тако да је данашњи округли сто и истраживање које је провела Компанија “Виза Инц.” у партнерству са Централном банком БиХ добра прилика да се види њихов однос према овој врсти услуга.

- Свако од нас, у најмању руку, има рачун у комерцијалној банци и сигурно је да треба да знамо своја права и обавезе. Често се дешавају несугласице између клијената и банака, јер није довољна едукација клијената о њиховим правима и заштити - нагласио је гувернер.

Козарић је подсјетио да су агенције за банкарство у БиХ увеле инструмент Омбудсмана за банкарство, што би требало да буде “алат” за заштиту клијената, те додао да један дио овог истраживања говори и о останку и запошљавању младих људи у БиХ.

Гувернер Централне банке је навео да је велики број младих, више од 50 одсто, рекао да не би остао у БиХ, што је поражавајући податак, а да се око 40 одсто изјаснило да би радило у заједничким институцијама.

- По мени, највећи проблем у БиХ је велики проценат незапослености, која износи 27 одсто, а од тог процента, више од 50 одсто су млади људу, што говори у прилог овом да су се опредијелили да не остану у БиХ - нагласио је Козарић и додао да би сви у БиХ требало да дају свој допринос да промијене ту перцепцију.

Говорећи о економској ситуацији, Козарић је поновио да је БиХ на путу ка рецесији, те да ће Централна банка БиХ крајем септембра, односно у октобру имати резултате за трећи квартал, када ће се тачно моћи рећи да ли је или не БиХ у рецесији.

Образовањем незадовољно 70 одсто испитаних студената

Око 70 одсто анкетираних студената у БиХ незадовољно је образовним системом, хтјели би да се побољша и да добију више знања и вјештина, како би били спремнији да се по завршетку студија лакше укључе у нове ангажмане и пословне подухвате.

Директор Компаније “Виза Инц.” за БиХ Биљана Петрушевска - Трајковска рекла је да су студенти у истраживању о финансијској писмености, које је проведено међу 500 испитаника у овиру пројекта “Форум млади лидери”, навели да образовни систем у вези са предузетништвом не нуди подстицај за иницијативу и за лидерство код младих студената, како би се одлучили да покрену свој властити бизнис.

Према њеним ријечима, око 55,6 одсто испитаника предвиђа да ће у наредних пет година радити за послодавца, 11 одсто њих сматра да ће успјешно покренути властити бизнис, а за такву ситуацију чак 61,5 одсто испитаника криви политичке прилике у земљи, али и младе, који, углавном, не покушавају промијенити тренутну ситуацију.

- Овогодишњи резултати квалитативног и кванитативног истраживања показали су да БиХ има изузетно талентоване младе који су спремни да постигну задате циљеве - истакла је Трајковска на округлом столу у Сарајеву о теми “Финансијска писменост у БиХ”, који се одржава у оквиру пројекта Компаније “Виза” и Централне банке БиХ под називом “Форум млади лидери”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана