Козарић: Економија БиХ није предубоко потонула

Агенције
Козарић: Економија БиХ није предубоко потонула

Београд - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић је рекао да подаци о укупном економском учинку свјетске економске кризе не говоре да је БиХ економија предубоко потонула, али да домаће банке не могу очекивати помоћ земље, преносе агенције.

Он је оцијенио да је економија у БиХ релативно добро поднијела ударе рецесије у протеклих пет година, али да су остале посљедице “због којих је опоравак нејак и потрајаће прилично дуго”.

Козарић је за београдски економски часопис “Нова економија”, који је промовисан данас у Београду, рекао да би рецесиона кретања и даље слабљење домаће економије имали забрињавајући ефекат на банке у БиХ, јер би биле суочене са још већим губицима.

Он сматра да ће економски опоравак БиХ умногоме зависити од економских кретања првенствено у Европи, а посредно и шире, те да су домаћој економији, која има низ слабости, потребна озбиљна прилагођавања.

Козарић је упозорио да је постојећа фискална позиција неодржива и да може почети да угрожава и макроекономску стабилност.

- Земља је још врло зависна и гладна за приливима капитала. Немамо технолошку основу с којом можемо бити конкурентни на ино-тржиштима. Политичке изазове и тешкоће је немогуће заобићи и они су често били кључна препрека за фундаменталне реформе, које више не могу чекати - додао је Козарић.

Он је навео да банке у БиХ нису биле директно изложене губицима у вези са финансијским тржиштом у еврозони, али су индиректно погођене кроз рецесиона кретања у реалном сектору.

- Сматрамо да је најгори удар на банкарски сектор прошао и да при томе није била неопходна интервенција земље у спасавању банака као у неким другим државама попут Шпаније и Ирске - каже Козарић.

Он је истакао да јавне финансије не би требало да буду коришћене за масовно спасавање и санацију банака, иако повремено може бити потребе за неким ограниченим интервенцијама, као што је било неопходно недавно код једне банке у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана