Козарић: Банке би требало да проблем с »францима« ријеше с клијентима

klix.ba
Козарић: Банке би требало да проблем с »францима« ријеше с клијентима

Сарајево - Кемал Козарић, гувернер Централне банке БиХ, рекао је да Централна банка БиХ не може давати инструкције, а исто тако да агенције за банкарство не могу директно наређивати комерцијалним банкама. Близу 6.200 клијената Hypo банке има проблем с кредитима уговореним с клаузулом о индексирању обавеза у швајцарским францима.

Козарић је данас присуствовао сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у поводу тачке дневног реда која се односи на расправу о информацијама Централне банке БиХ о проблемима корисника кредита уговорених с клаузулом о индексирању обавезе у швајцарским францима и мјерама предузетим за рјешавање ових проблема, пише Кlix.

Према подацима Централног регистра кредита у банкама у БиХ је било активно 6.216 кредитних партија у швајцарској валути, а које су се скоро у потпуности односиле на двије банке из Hypo-Alpe Adria групације. Највећи дио с валутном клаузулом у CHF се односи на кредите пласиране становништву, а према подацима Централног регистра кредита на крају 2014. године удио неквалитетних кредита у укупним CHF кредитима износио је 47,1 посто.

“Агенције за банкарство не могу директно наређивати Централним банкама, јер се ради о уговору између клијената и банака. Ради се о Hypo банци која је продавала овај производ и гдје 6.200 клијената тренутно има овај проблем. То није велики износ у укупним кредитима, јер је то негдје испод 1 одсто, али то никако не значи да проблем сваког грађанина који има кредит у швицарском франку није велики проблем. Цијеним покушај Парламента да се укључи у рјешавање овог питања, али и даље мислим да је најбоље да се ово питање ријеши на релацији комерцијалних банака и клијената”, казао је Козарић.

Додао је да је Централна банка БиХ покушала кроз Комитет за финансијску извршити одређени притисак на банку да релаксира ситуацију за своје клијенте.

“Они су понудили одређена рјешења која нису била прихватљива за клијенте. Мислим да ће се преговори морати наставити. Што се тиче саме иницијативе заступнице Александре Пандуревић, она је за нас прихватљива јер је наша сидро валута еуро и близу 70 посто кредита у БиХ везано је за еуро”, рекао је Козарић.

Он је напоменуо да је у БиХ активно 26 домаћих банака и да су све основане страним капиталом. Комерцијалне банке раде у складу с Уставом БиХ, а државни Устав дао је ентитетима надлежност над финансијама. Козарић је новинарима саопштио и да ниво неквалитетних кредита у БиХ износи 14 одсто.

“Мислим да би и банци у овом моменту било добро да још једном преиспита своју позицију јер судови ће сигурно учинити своје. Ти процеси изискују трошкова, а још су и неизвјесни. Најбоље би било да се створи релаксација и партнерство између банака и клијената. Проблем јесте велики и регионални, а сигурно је да је промјена курса утјецала на то да ситуација буде оваква каква јесте”, закључио је Козарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана