Кожари и обућари повећали производњу

Марина Чигоја
Кожари и обућари повећали производњу

БAЊAЛУКA - Производња у текстилној индустрији у Републици Српској у првом кварталу ове године смањена је у односу на исти период 2010. године, док је у области коже и обуће дошло до повећања, подаци су Привредне коморе РС.

У области производње текстилних предива и тканина производња је смањена за 9,5 одсто, док је у области производње одјевних предмета, доради и бојењу крзна пад производње износио 3,5 одсто.

- За прва три мјесеца 2011. године, у поређењу са истим периодом прошле године, у области производње коже и предмета од коже и обуће дошло је до повећања за 44 одсто - кажу у Привредној комори.

Предсједник Удружења коже, текстила и обуће при Привредној комори РС и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да се осјећа благи притисак иностраних партнера, што значи да ће посла бити у сљедећем периоду.

- На нама је да се што боље организујемо и да кренемо путем стабилизације у нашем сектору. Све фирме које раде са Италијанима у прољеће и у јесен имају краћу паузу, тако да је то вјероватно разлог пада који су нека наша предузећа имала. С друге стране фирме које послују са њемачким партнерима послују у континуитету - рекао је Пазуревић.

Власник предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић каже да је до пада у текстилној индустрији дошло највјероватније због затварања одређених предузећа.

- Ми смо на истом нивоу као и прошле године. Посла за сада има, а највећи проблем представља повећање трошкова - нагласио је Мијатовић.

Власник предузећа за производњу обуће "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да је почетком априла примио 60 радника, те да ће до краја године запослити додатних 60 радника.

- Један дио свјетских фирми се лагано влаћа са Далеког истока и можда је и то допринијело повећању производње у обућарској индустрији - рекао је Шкребић и додао да би ова грана тешко преживјела повећање стопа пореза и доприноса да им нису обезбијеђене одређене олакшице.

Власник предузећа "Пчелица Маја" из Билеће Драго Вујовић каже да од почетка првог квартала пада продаја због, чега је дошло и до смањења производње.

- У односу на први квартал прошле године производња је ове године смањена за 15 одсто. Сигурно је да је и повећање цијена памука утицало на нешто лошије стање у текстилној индустрији ове године, с обзиром на то да је наше тржиште сиромашно и не можемо адекватно да коригујемо цијене - казао је Вујовић.

Радна снага

Владимир Мијатовић каже да обезбјеђење посла у сектору обуће тренутно не представља проблем и да би се могло обезбиједити и више уговора, али да проблем представља недостатак квалификоване радне снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана