Костас Кристоу: Сви буџети морају да биду реалнији

Горан Маунага
Костас Кристоу: Сви буџети морају да биду реалнији

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Костас Кристоу у интервјуу за "Глас Српске" каже да жестина глобалне финансијске кризе указује на неопходност координисаног одговора политика са свих нивоа власти.

- Фискално вијеће има круцијалну улогу у овом погледу. Опрезна фискална политика је од кључног значаја и као таква, требала би осигурати, а не стварати додатне спољне дебалансе - каже Кристоу.

Истакао је да је као први корак у том правцу важно да сви буџети буду реални и усвојени на вријеме и да буду у складу са расположивим средствима.

* ГЛAС:  Како ће се свјетска финансијска криза одразити на РС и БиХ и хоће ли бити рецесије?

КРИСТОУ: Глобална финансијска криза ће погодити БиХ и РС као и друге нове европске земље. Један од видова кризе који се тренутно остварује, јесте мањи прилив капитала и оштрији услови кредитирања. Такође, с обзиром на то да се земље западне Европе већ суочавају са рецесијом, те смањивањем пројекција раста, потражња за извозом из БиХ ће се смањити у значајној мјери. Истовремено, међународна цијена великог дијела извоза, на примјер метала, је знатно смањена. БиХ ће дефинитивно осјетити снажно успоравање раста у поређењу са стопама оствареним у ранијим годинама.

* ГЛAС: Према прогнозама економских стручњака, ФБиХ је већ банкротирала. Која су рјешења за превазилажење тог стања и хоће ли посљедице кризног таласа и начини борбе бити исти у Федерацији БиХ и у Републици Српској?

КРИСТОУ: Познато је да се Федерација суочава са тешком фискалном ситуацијом. Како смо и истицали у бројним приликама, потребно је осигурати да текући проблем ликвидности који су узроковале неисфинансиране обавезе по основу расхода не прерасту у стални проблем који би опет угрозио одрживост федералног буџета. Јасно је да два ентитета дијеле исти економски простор те исти монетарни аранжман, валутни одбор. Дакле, економски проблеми у једном дијелу земље могу негативно утицати на друге дијелове земље. Из тог разлога важно је и имати координисану реакцију на овакву или кризу било које врсте.

Ограничавање плата

* ГЛAС: Шта је још потребно учинити?  

КРИСТОУ: Расходи влада треба да буду добро усмјерени како би побољшали своју учинковитост, а политика ограничавања плата у јавном сектору је од критичног значаја, а све у циљу подршке фискалне политике. Такође, важно је избјегавати кораке који би могли угрозити снагу и одрживост валутног одбора који се показао темељем макроекономске стабилности и повјерења јавности у финансијски систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана