Костас Кристоу: Охрабрујући потези Владе РС

Жељка Добрић
Костас Кристоу: Охрабрујући потези Владе РС

У сљедећој години доћи ће до оштрог пада привредног раста у БиХ, РС и ФБиХ, али ће пасти и степен инфлације, изјавио је "Гласу Српске" шеф мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Костас Кристоу.

Он је рекао да је одлука Владе о рестриктивном буџету и смањењу плата најадекватнији одговор на свјетску финансијску кризу, која стиже и у БиХ.

* ГЛAС: Влада Републике Српске усвојила је рестриктиван буџет за 2009. годину и одлучила да смањи плате државним службеницима за десет одсто. Како коментаришете тај потез?

КРИСТОУ: То је најадекватнији одговор на садашњу ситуацију јер је финансијска криза погодила западну Европу и почела је да се прелива у земље југоисточне Европе. С обзиром на такву ситуацију, треба бити опрезан и охрабрујуће је да је Влада РС одлучна да уведе ограничења. Влада РС треба да покаже одлучност и да уведе ограничења и у политику плата како би и приватни сектор могао да поступи исто. Циљ свега тога је да се очува конкурентност у привреди.

* ГЛAС: Да ли је и колико по Вама Република Српска реално угрожена финансијском кризом у свијету?

КРИСТОУ: РС је дио БиХ, а БиХ је дио свјетске економије. Српска извози у западну Европу, а њени потрошачи и привредни субјекти су се задужили, тако да ће успоравање привреде у западној Европи и већи трошкови задуживања довести до успоравања привредних активности овде.

* ГЛAС: Јесу ли тачне тврдње домаћих стручњака да Република Српска има стабилан банкарски систем?

КРИСТОУ: Из онога што смо досада видјели рекао бих да је банкарски систем Републике Српске здрав, банке су добро капитализоване и надамо се да ће оваква ситуација и "добро здравље" банкарског система да се настави. Међутим, тешко је рећи шта ће се десити ако се ова криза продуби.

* ГЛAС: Имате ли процјене колика је стопа привредног раста у БиХ, а колика стопа инфлације?

КРИСТОУ: Још радимо на томе, али предвиђамо да ће доћи до оштрог пада привредног раста у БиХ и њеним ентитетима у сљедећој години у односу на ову. За ову годину предвиђамо економски и привредни раст од шест одсто, БиХ тренутно има прилично добру позицију и толика стопа раста је за поштовање.

Стопа инфлације, дефинитивно, пада, међународне цијене нафте и хране падају и то много помаже, тако да ће наредне године и инфлација бити у паду. Сигурно је да ће бити једноцифрен број.

* ГЛAС: Јесте ли задовољни радом Фискалног вијећа БиХ?

КРИСТОУ: Веома смо задовољни што је дошло до успостављања Фискалног вијећа БиХ и то је кључан корак ка бољој координацији фискалне политике у БиХ. Охрабрујуће је да је преузео водећу улогу када је ријеч о одређивању буџета за сљедећу годину. Наш савјет је да се сагледају буџетски расходи у овој земљи, јер су они прилично велики, и ријеше евентуална преклапања надлежности. Битно је да се све фискалне реформе у БиХ одвијају у контексту фискалног вијећа.

Криза у ФБиХ

* ГЛAС: Да ли је по Вама Федерација БиХ довољно смањила социјална давања? Може ли се рећи да је у кризи?

КРИСТОУ: И даље постоје притисци на буџет када су социјална давања у ФБиХ у питању. Оно што је битно јесте да је власт показала вољу да се те давања преиспитају. То оптерећење се мора ријешити како би се у буџету ФБиХ оставило довољно новца за капитална улагања. Желимо да им скренемо пажњу да проблем ријеше прије него што ова криза претвори у већи проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана