Костас Христоу - Испуњавање обавеза па друга транша

Глас Српске
Костас Христоу - Испуњавање обавеза па друга транша

СAРAЈЕВО - Власти у БиХ треба да испуне свој дио обавеза и од њих зависи да ли ће друга транша у износу од око 95 милиона евра из стенд-бај аранжмана бити реализована почетком сљедеће године.

Ово је за "Глас Српске" изјавио шеф мисије Међународног монетарног фонда у БиХ, Костас Христоу.

- Република Српска и Федерација БиХ морају да усвоје буџете за сљедећу годину, да раде на смањењу плата јер је потрошња за плате у протеклих неколико година расла. Исто тако морају да реформишу пензиони систем да би се обезбиједила његова финансијска одрживост, али и да се заштите људи који су цијели живот плаћали доприносе. Оба ентитета се дакле суочавају са изазовима -  казао је Христоу

Он је истакао да је ситуација у Федерацији БиХ компликованија зато што је администрација већа и комплекснија.

- Договор који смо постигли послије првог прегледа стенд-бај аранжмана само је први корак. Сваки пут када дођемо на кварталне прегледе сачињавамо ново "писмо намјере" и послије тога са тим документом излазимо пред Извршни одбор ММФ-а да би се пустила сљедећа транша из стенд-бај аранжмана. У овом тренутку не можемо прецизирати тачан датум за ту траншу. Планирано је било да се пусти  крајем децембра али то је био само циљани датум. Да би изашли пред Извршни одбор ММФ-а власти морају да испуне низ мјера које су договорене. За те ствари требаће одређено вријеме - казао је Христоу.

Христоу је рекао да је напредак који је остварен у смислу испуњавања обавеза из стенд-бај аранжмана охрабрујући.

- Већ видимо одређене позитивне помаке од закључивања споразума у мају. Неке добре ствари су се догодиле, а неке остају да се ураде - казао је Христоу.

Још је додао да је добро што су Република Српска и Федерација БиХ одобрили ребалансиране буџете у августу што је било једна од обавеза.

- Што се тиче финансијског сектора такође су остварени помаци и успостављен је стални комитет за фискалну стабилност а ускоро органи власти треба да потпишу меморандум о разумијевању. Истовремено дошло је до одређених изазова у смислу фискалне политике за ову годину. Рецимо приходи су опали тако да се то доста осјети. С друге стране расходи су се нашли под одређеним притиском, тако да се дефицит проширио. Власти су пристале да предузму мјере да би се осигурало да се фискална ситуацију врати на прави пут - казао је Христоу.

Христоу је констатовао као добар потез најаву премијера РС Милорада Диодика да ће доћи до смањења плата буџетским корисницима десет одсто, а министрима 15 одсто, те да ће се рјешавати питање вишка администрације.

Говорећи о монетарној стабилности у БиХ, Христоу је казао да различити индикатори које су сагледани указују на то да је банкарски сектор у БиХ ликвидан.

- Кредитне активности су се смањиле, али то је резултат глобалне финансијске и економске кризе - рекао је Христоу.

Подршка

Костас Христоу је рекао да ће средства која буду добијена наредном траншом бити подршка ентитетским буџетима.

- Сачињен је "добар план" који власти у БиХ морају провести у неколико наредних седмица. У првом реду сачинити буџет за 2010 годину, као и план за различите структуралне реформе у потрошњи. Ми заиста апелујемо на њих да крену са спровођењем тог плана - казао је Христоу додавши да ће поново у БиХ доћи у фебруару и да би према постојећем плану трећа транша могла бити пуштена у марту сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана